TV duel Grabar Kitarović - Milanović: Šta su rekli o Ž. Komšiću i Hrvatima u BiH

Radiosarajevo.ba
TV duel Grabar Kitarović - Milanović: Šta su rekli o Ž. Komšiću i Hrvatima u BiH

U nedjelju 5. decembra u Hrvatskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora, kada će glasači birati da li će Hrvatsku u narednih pet godina voditi Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) ili Zoran Milanović (SDP).

Šest dana uoči izbora, u studiju televizije RTL održana prvi TV duel uoči drugog kruga, a naročito su zanimljivi odgovori predsjedničkih kandidata o položaju Hrvata u BiH i njihov odnos prema članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

O predstavniku Hrvata u Predsjedništvu BiH - Željku Komšiću

Grabar-Kitarović: Komšić je legalno, ali nelegitimno izabran član Predsjedništva BiH. On bi trebao biti politički predstavnik svih Hrvata. U mom je programu ulazak BiH u EU, Europa i ostatak svijeta duboko procjenjuju stanje u toj državi, pod uvjetom poštivanja svih načela Daytona i Ustava, jednakopravnosti državljana i naroda.

Milanović: Kao premijer bio sam uvijek tu za Hrvate iz BiH, cipelom na terenu. Radili smo, kad je gorjelo bio sam tamo. Komšića znam godinama i kritizirat ću ga, pitanje je koliko je to u skladu s Ustavom.

Grabar-Kitarović: Malo mi je neobična ta izjava, s obzirom na to da ste žestoko podržavali Komšića 2010., iako je i tada bio izabran glasovima drugog naroda. Želim da se Hrvatima pruža ono što se pruža ostalima, da imaju jednaka prava.

Milanović: Ne znam čemu ovo podbadanje. Podržala sam ga i 2006., a 2011. sam rekao 'prijatelju, ovo se ne radi tako'. Moj stav je poznat. Predstavnike hrvatskog naroda trebaju birati Hrvati, to je krajnje jednostavno. BiH nije ideal građanske države. Bio sam svjedok kada je Silajdžić 2006. upozoravao Komšića da to nije dobar način.

O Hrvatima u BiH

Milanović: Ispada da ih nikako ne mogu nagovoriti da sam bolji od Kolinde Grabar-Kitarović. Pazite paradoksa, sada je u kampanji stanoviti Tomić, rektor u Mostaru. A nije? E, onda mi je drago. jer to je sveučilište koje živi iz proračuna. Kada je trebalo dati milijune mostarskom sveučilištu, na molbu Dragana Čovića, bio sam to. Ulagali smo u niz projekata, škole, crkve...

Grabar-Kitarović: Zahvaljujem što ste ulagali u BiH. Bilo bi dobro da više slušate te ljude, držite ih drugorazrednim državljanima i želite oduzeti biračko pravo, koje je jedno od temeljnih prava državljana RH.

Milanović: Kad sam ja to rekao? Ajde, molim vas. Osim što smo 2010., na moje traženje uveli odredbu prema kojom se glasa u konzulatima, da se ne glasa po trafikama. Modeli su razni. U Izraelu ne možete uopće glasati ako ne dođete nogom na teritorij.

Grabar-Kitarović: Borim se za njih, za BiH kao suverenu državu koja treba ući u EU. Već godinama, još kao veleposlanica RH, zalažem se da BiH uđe u akcijski plan za članstvo u NATO-u. Držim da Hrvati to prepoznaju, puno puta sam bila tamo, odlazim tamo vozilom kako bi pokazala koliko su Zagreb i Sarajevo blizu.

Milanović: U Mostar se ne smije slijetati, a u Sarajevu je magla. Kada je Kitarović lobirala kod Erdogana, radila je štetu jer on nije demokratski lider.

Grabar-Kitarović: Jedno je što su mediji izvještavali. Razgovarali jesmo o BiH, kako da riješi neke svoje probleme. Kako biste vi razgovarali s njime, kada trenutno drži kontrolu nad milijunima izbjeglica, da krenu na put u Hrvatsku, pogotovo nakon žilet žice koju ste nam ostavili?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije