Grabar-Kitarović potrošila tri puta više na promociju od Milanovića

Hina
Grabar-Kitarović potrošila tri puta više na promociju od Milanovića
Foto: Pisxell / Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i još 12 političkih stranaka za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović je potrošio 1,5 miliona kuna (više od 380.000 maraka) na promociju, dok je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović potrošila 5,4 miliona kuna (više od 1,3 miliona maraka).

Navedeni podaci su istaknuti u finansijskim izvještajima koji su dostupni na web stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Izvještaji sadrže o troškovima, donacijama i medijskom oglašavanju zaključno do petka, 28. decembra.

Preostaje vidjeti koliko će novca još biti potrošeno posljednjih desetak dana kampanje, pa će pravi uvid u njihove izborne troškove dati tek završni izvještaji koje Milanović i Grabar-Kitarović moraju dati mjesec dana nakon izbora, odnosno nakon drugog kruga, do 4. februara.

Svakome od dvoje predsjedničkih kandidata, koji su ušli u drugi izborni krug, zakon dopušta da na promidžbu potroše po 9,6 miliona kuna (više od dva miliona maraka).

Prema izvještajima, Grabar-Kitarović je za medijsko oglašavanje s popustom platila 2,5 miliona kuna (640.000 maraka), a dobiveni popust iznosi oko 450.000 kuna (150.000 maraka).

Milanović je za medijsko oglašavanje, s popustom platio 12.400 kuna (oko tri hiljade maraka), a dobio je popust od 3.500 kuna (skoro 900 maraka).

Najveća donacija karlovačke štamparije - 200.000 maraka (blizu 50.000 maraka)

Grabar-Kitarović je od 347 donatora dobila 2,3 miliona kuna (59.000 maraka), a Milanović od njih 50 ukupno 813.000 kuna (208.800 maraka).

Najveću donaciju, maksimalno mogućih 200.000 kuna, Grabar-Kitarović dobila je od Lane - karlovačke štamparije.

Između dva izborna kruga na popis njenih donatora upisali su se ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić, zastupnik Ivan Domagoj Milošević koji donirali po 10.000 kuna (2.500 maraka).

Štedljiviji su bili hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu - Sunčana Glavak i Tomislav Sokol donirali su joj po pet hiljada kuna (više od 1.200 maraka), Željana Zovko 28 kuna više, dakle 5.028 kuna.

Na popis Milanovićevih donatora između dva izborna kruga upisali su se i saborski zastupnici SDP-a Vedran Babić s 30.000 kuna (7.700 maraka) i Damir Mateljan s 20.000 kuna (pet hiljada maraka), te Mladen Pejnović, bivši šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji mu je kao fizička osoba uplatio maksimalno mogućih 30.000 kuna.

I dok Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, svoje završne izvještaje o finansiranju promocije trebaju podnijeti do 4. februara, devet ostalih predsjedničkih kandidata to moraju učiniti do 21. januara.

To se odnosi na nezavisne Miroslava Škoru, Mislava Kolakušića, Daliju Orešković i Daria Juričana, kandidata stranke Desno Antu Đapića, kandidatkinju Radničke fronte Katarinu Peović, Ivana Pernara, kandidata istoimene stranke, HSLS-ovog kandidata Dejana Kovača, te Nedjeljka Babića, kandidata HSSČKŠ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije