Tužno sjećanje na pad grada: Molitva i svijeće u krugu vukovarske bolnice

4
AA
Tužno sjećanje na pad grada: Molitva i svijeće u krugu vukovarske bolnice
Foto: Anadolija / Molitva i svijeće u krugu vukovarske bolnice

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove godine je u večernjim satima u krugu Opće bolnice Vukovar organizovano paljenje svijeća i molitva.

Molitvu u krugu bolnice, odakle će sutra krenuti Kolona sjećanja, predvodilo je vukovarsko svećenstvo.

U krugu vukovarske bolnice bio je veliki broj građana Vukovara. Ovo je već tradicionalno okupljanje i odavanje počasti svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata u Hrvatskoj. To je mjesto odakle je nakon pada grada prije 31 godinu odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Dan sjećanja na žrtve Vukovara: 30 godina od sloma odbrane grada u Hrvatskoj

Dan sjećanja na žrtve Vukovara: 30 godina od sloma odbrane grada u Hrvatskoj

Dani oko 18. novembra su posebno teški za sve one koji su proživjeli pakao Vukovara 1991., a posebno za one koji još uvijek tragaju za najmilijim.

U Vukovaru će se sutra, povodom Dana sjećanja, koji je i državni praznik, okupiti cijeli državni vrh te brojni građani i branitelji iz cijele Hrvatske i inostranstva.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba.

Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije