Jadransko more / Tužni prizor pored Cresa: Ženka delfina tuguje za uginulim mladuncem

27. 06. 2018. u 08:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Institut Plavi svijet u ponedjeljak, 25. juna, primio je dojavu o uginulom delfinu opaženom u moru nedaleko od mjesta Osor. Izlaskom na teren utvrđeno je kako se radi o ženki dobrog delfina koja tuguje za svojim uginulim mladuncem, piše na službenoj internetskoj stranici Instituta.

Naime, dobri delfiniimaju razvijenu društvenu strukturu te pokazuju brigu za članove svoje skupine. Jedinke međusobno komuniciraju te stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i cijeli životni vijek. Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunca. Mladunac se tokom prve godine života uglavnom ne odvaja od majke, a ženke se udružuju u skupine kako bi lakše štitile potomstvo, objašnjavaju iz Plavoga svijeta.

Razumljivo je da smrt pojedine jedinke predstavlja svojevrsnu traumu i za životinje, a tugovanje i "opraštanje" s uginulim članom zabilježeno je i kod dobrih delfina. Ovisno o snazi veze između jedinki, tugovanje može trajati duže ili kraće, a ono je posebno izraženo prilikom ugibanja mladunca, kad ženka uz tijelo može boraviti i nekoliko dana. Takvi slučajevi u više navrata zabilježeni su kod lošinjskih dobrih delfina.
U ovom slučaju kod Osora radi se o ženki dobrog delfina koju Institut Plavi svijet prati već 23 godine. Spomenuta ženka redovno se susreće u Cresko-lošinjskom akvatoriju i poznata je kao dobra i brižna majka koja je do sad uspješno odgojila pet mladunaca.

U većini ovakvih slučajeva tugovanja ženka se ne odvaja od svog uginulog mladunca te ga gura kljunom ili ga pokušava povući sa sobom pomoću leđne ili repne peraje, pokušavajući ga "pokrenuti".

"Približavanjem našeg broda njezina uznemirenost te stanje šoka i stresa postali su očiti. Panično plivajući, ženka je gurala i potapala mladunca pod more pokušavajući ga zaštiti. Kako bismo smanjili njezin strah, nakon nekoliko minuta, koliko nam je bilo potrebno da napravimo fotografije pomoću kojih smo identificirali jedinku, udaljili smo naš brod i još neko vrijeme pratili njezino ponašanje. Nakon što je u više navrata ženka snažno gurala tijelo uginulog mladunca pod površinu, uginuli mladunac počeo je tonuti i ostajati ispod površine, nakon čega su se i zaroni te vrijeme koje ženka provodi pod površinom mora znatno produljili. Zbog jakog sjevernog vjetra boravak na moru i praćenje ženke postalo je znatno otežano te su istraživači prekinuli daljnje praćenje", piše na stranici Plavoga svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA