Tužilaštvo Srbije od SAD traži dokaze o sankcijama za Vulina. Vučić: 'Pa nije kokain kod njega'

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo Srbije od SAD traži dokaze o sankcijama za Vulina. Vučić: 'Pa nije kokain kod njega'
Foto: alo.rs / Vulin I Vučić

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal objavilo je u petak, 14. jula, da će od pravosudnih institucija Sjedinjenih Država zatražiti dodatne informacije o razlozima sankcija uvedenih šefu sigurnosne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo finansija.

Tužilaštvo je, prema izvještajima beogradskih medija, istaknulo da je u vrijeme dok je Vulin bio ministar unutarnjih poslova, a potom i direktor, BIA u saradnji s institucijama SAD u predistražnom i istražnom postupku uspješno sarađivala i realizirala više predmeta organiziranog kriminala.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Kao značajni predmeti navode se uhićenje kriminalne skupine Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Beogradu te šefa narko kartela Darka Šarića i transnacionalne kriminalne organizacije, uključujući i dekodiranje Sky aplikacije koje su pripadnici tih grupa koristili u međusobnoj komunikaciji.

Tokom rada na tim predmetima, te drugim slučajevima koje je vodilo tužilaštvo "nijedna međunarodna policijska niti pravosudna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umiješanosti Aleksandra Vulina u bilo kakvu kriminalnu aktivnost", istaknuto je u saopćenju srbijanskog tužilaštva.

Ovo su razlozi zbog kojih je Amerika uvela sankcije Aleksandru Vulinu

Ovo su razlozi zbog kojih je Amerika uvela sankcije Aleksandru Vulinu

Javno tužilaštvo za organizirani kriminal Srbije će, radi provjera nakon objave o razlozima vođenja sankcija Vulinu, "zahtijevati dodatne informacije od domaćih i od pravosudnih institucija SAD, ali i drugih međunarodnih partnera", te zatražiti "dostavljanje konkretnih dokaza" koje se odnose na djelovanje Aleksandra Vulina.

Tužilaštvo je u saopćenju naglasilo da, u skladu sa Zakoniku o kaznenom postupku, sve osobe, domaće ili inozemne institucije koje imaju bilo kakve dokaze da je počinjeno kazneno djelo, mogu o tome izvijestiti Javno tužilaštvo za organizirani kriminal.

SAD sankcionisale šefa tajne policije Srbije Aleksandra Vulina

SAD sankcionisale šefa tajne policije Srbije Aleksandra Vulina

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu, 12. jula, da Sjedinjene Države nisu uvele sankcije direktoru sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu zbog umiješanosti u kriminal ili korupciju, već zbog njegovog odnosa i stajališta prema Rusiji.

Vučić je istaknuo da "nije kokain pronađen u Vulinom uredu, već u Bijeloj kući", aludirajući na nedavnu vijest da su forenzičari registrirali čestice kokaina u sjedištu američke administracije.

Srbijanski šef države je potom u intervjuu provladinoj televiziji Pink rekao kako Amerika ne bi sankcionirala Vulina da je Srbija pristala uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije