U Drveniku riješili pitanje rezervacije plaže peškirima, pojedinci ostali u šoku

Radiosarajevo.ba
U Drveniku riješili pitanje rezervacije plaže peškirima, pojedinci ostali u šoku

U Hrvatskoj su još prošle godine krenuli u borbu s problemom rezervacije plaže peškirima i ležaljkama. Priča je ponovo aktuelizirana jučer kada su pripadnici Komunalne čistoće Grada Drvenika u šest sati ujutro zašli plažom i pokupili sve što im se našlo pod rukom. 

U Brelima konkretno postoji nekoliko natpisa na plaži da je "zabranjeno ostavljanje peškira bez nadzora i to u periodu od 22 sata navečer do 8 sati ujutro i da će svi završiti u smeću". 

Slično upozorenje izdato je u svim gradovima duž Jadrana, i u Neumu koji pripada Bosni i Hercegovini, tako da fotografije koja su jučer kružile društvenim mrežama iz Drvenika, a stigle su i na mail naše redakcije, samo su dodatna opomena svim našim građanima i ostalima iz regiona koji putuju u BiH i Hrvatsku na odmor, da mogu očekivati sličnu situaciju ako dođu na ideju da peškire ostave bez nadzora tokom noći da bi ujutro imali "idealno mjesto u hladu".

Slična situacija je i s koncesionarima koji iznajmljuju ležaljke na plaži. I oni također su dužni poštivati red, jer se često zna dogoditi da već u šest sati postave ležaljke duž obale.

Podsjetimo da je u Španiji ostavljanje peškira bez nadzora kažnjivo i da će rizikujete kaznu od 30 eura ako vas komunalci uhvate ili snime da ste to učinili.

Još gora situacija je u Italiji, gdje se ostavljanje peškira ili ležaljki bez nadzora plaća kaznom od 200 eura. 

Prije nekoliko godina vlasti su u Liguriji kaznile šestero turista starijih od 60 godina sa oko 1.000 eura, kada su ostavili 10 peškira na plaži prije šest sati ujutro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije