Tuga u Srbiji: Od posljedica COVID-a preminula djevojčica (16)

0
Radiosarajevo.ba
Tuga u Srbiji: Od posljedica COVID-a preminula djevojčica (16)
Foto: Telegraf / VMA, Ilustracija

Šesnaestogodišnja djevojčica iz Užica u Srbiji, koja se četiri mjeseca borila s COVID-om i bila na respiratoru u Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić", nažalost je preminula.

Učenica treće godine srednje škole iz Užica je krajem septembra u veoma teškom stanju prebačena iz užičke bolnice u ovaj Institut, gdje je početkom oktobra i intubirana na respiratoru. Pluća su joj bukvalno bila "pojedena".

Prethodno je, kako je tada za Kurir izjavila dr Dara Savić Bozović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, početkom septembra dobila infektivnu mononukleozu koja joj je potpuno oborila imunitet i na koju je došao COVID.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Nadljudskim naporima ljekara u Institutu djevojčicu su čak polovinom novembra uspjeli i da probude iz vještačke kome iako je i dalje bila ne mehaničkoj ventilaciji.

Prof. dr Predrag Minić s Instituta tada je izjavio da je svjesna, pa da je čak i pitala kada će da ide kući, pa čak i zbijala šale. Iako je učinilo u jednom momentu da je van životne opasnosti, prof. Minić je i tada bio rezervisan, pa je rekao da je zadovoljan, ali da još nije sve gotovo.

Nažalost, tako je i bilo. Iako je djevojčica pokazivala znake poboljšanja, ljekari nikako nisu uspijevali da je odvoje od mehaničke ventilacije i stalno je imala čak poboljšanje, čas pogoršanje.

Nažalost, bitku za život je izgubila prije nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije