Tuđman: Srbi krivi za pozdrav "Za dom spremni"

Radiosarajevo.ba
Tuđman: Srbi krivi za pozdrav "Za dom spremni"
FOTO: EPA / Franjo Tuđman
Prvi hrvatski predsjednik i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman mislio je da je ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji se nalazi u zvaničnom grbu HOS-a, "sjeme zla" koje su "posijale srpske tajne službe".

To je urađeno  kako bi se pokušalo spriječiti međunarodno priznanje Hrvatske, tvrdi hrvatski Nacional.

Tuđman je, navodno, vjerovao da je jugoslavenski KOS podsticao desničare u Hrvatskoj da ističu ustaška obilježja i da je među njih infiltrirao svoje saradnike.

Smatrao je, kažu, da se radilo o jednoj od većih srpskih obaveštajnih manipulacija koja je sprovedena na početku Domovinskog rata, navodi Nacional.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović juče pokrenula nove polemike oko ustaškog pozdrava "Za dom spremni", rekavši da se radi o "starom hrvatskom pozdravu".

Komentar predsjednice izazvao je, naime, niz oštrih reakcija, posebno iz redova opozicije, javlja Tanjug.

Član Predsjedništva SDP-a, saborski zastupnik Bojan Glavašević je Kolindi Grabar-Kitarović poručio da je "očajno loša predsjednica Hrvatske otpočetka", ali da se "ovom izjavom nepovratno kompromitirala".

"Očajno loša predsjednica upravo je izgubila drugi mandat", poručio je Glavašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije