Troškove preuzela Turska: U Sandžaku kolektivno osunećeno 190 dječaka

AA
Troškove preuzela Turska: U Sandžaku kolektivno osunećeno 190 dječaka
U Novom Pazaru sinoć je održana svečana manifestacija ’’Kolektivni sunet’’ u kojem je učestvovalo preko 130 dječaka. U Tutinu je danas priređena slična svečanost za 60 dječaka.

Svečanost „Kolektivni sunet u Sandžaku“, u organizaciji grupe "Prijatelji Sandžaka" iz Turske i loklanih samouprava, održava se sedmi put i uz podršku istanbulskih općina Bayrampaša i Pendik, kao i privrednika porijeklom iz Sandžaka koji žive i rade u Turskoj. 

U Novom Pazaru je organizovano zajedničko fotografisanje u centru grada i svečanost u Kulturnom centru kojoj su prisustvovali brojni gosti iz Turske.

Inicijator ove manifestacije predsjednik Udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula i uspješni biznismen Salih Akgul (Hadžifejzović) je rekao da već sedam godina podržavaju ovu manifestaciju kako bi se ljudi iz Sandžaka što više zbližili sa iseljenicima sa ovog područja u Tursku. 

 Dječaci su, kao i prethodnih godina, na poklon dobili bicikle

Interesovanje roditelja za učešće njihove djece u manifestaciji svake godine je sve veće, i ove godine je bilo više prijavljenih nego što se očekivalo. Svi troškovi, uključujući i hiruršku intervenciju (oko 50 eura po djetetu), kao i odijela za tu priliku, obezbijedili su donatori iz Turske. Za učešće u manifestaciji birana su djeca iz porodica sa slabijim materijalnim stanjem. 

U Tutinu, ranije danas, takođe je organizirana slična manifestacija. U tom gradu je Općina Izmit zajedno sa udruženjem „Prijatelji Sandžaka“ donirala sunet i poklone za 60 dječaka. 

“Prijatelji Sandžaka” su, takođe, za najbolja tri polaznika kursa turskog jezika u Turskom kulturnom centru (TKC) „Yunus Emre“ u Novom Pazaru izdvojili poklone u vidu bicikla. 

Početkom avgusta u okviru projekta “Kolektivi sunet” koji Grad Bursa i ove godine sprovodi na području Balkana, u Novom Pazaru i okolini, obrezano je 130, a u Rožajama, Petnjici i okolnim mjestima 170 dječaka. 

Na području regije Sandžak, u Srbiji i Crnoj Gori, donatori iz Turske su u prethodnih sedam godina pomogli da se sunećenje (obrezivanje) obavi za skoro tri hiljade dječaka. 

Obrezivanje je po islamskim propisima obaveza i svečani čin za muslimansku porodicu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije