Trgovac oružjem Slobodan Tešić na Interpolovoj potjernici

0
Radiosarajevo.ba
Trgovac oružjem Slobodan Tešić na Interpolovoj potjernici
Foto: RAS Srbija / Slobodan Tešić

Afrička država Tunis, raspisala je Interpolovu potjernicu za državljaninom Srbije i Bosne i Hercegovine Slobodanom Tešićem, prenosi "Blic".

Potjernica za Tešićem je, raspisana 4. oktobra ove godine, a nalog za Tešićevo hapšenje vlasti u Tunisu su izdale 29. septembra i to zbog krivičnog djela pranje novca.

Tešić je rođen 1958. u Kiseljaku, u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao kondukter u lokalnom saobraćaju. U posao sa oružjem uveo ga je stric Đorđe Tešić. Oženjen je, kćerka Danijela je 2012. bila na izbornoj listi SNS Aleksandra Vučića, navodno je uposlenica MVP Srbije.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Iako je rođen u BiH, Tešić veći dio svog posla sa oružjem vodi preko Srbije. Godinama je bio na crnoj listi UN-a. Nakon što je njegovo ime uklonjeno sa crne liste UN-a, Tešića su 2019. godine na svoju crnu listu stavilo Ministarstvo finansija SAD. Tešić je prema, pisanju srbijanskog Istinomera, bio protagonista brojnih afera u vezi sa trgovinom oružjem.

Za Slobodana Tešića u široj javnosti čulo se 2003., odnosno u vrijeme čuvene afere Orao, kad je domaće (Zastavino) pješadijsko naoružanje umjesto u Nigeriju koja je, navodno, bila "krajnji korisnik", izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom.

Potom je 2005. godine podignuta optužnica protiv direktora marketinga kompanije Zastava oružje Radeta Gromovića zbog zloupotrebe službenog položaja koja je navodno donijela dobit Tešićevoj firmi. Sve je bilo povezano sa izvozom oružja u Nigeriju.

Nakon toga, 2009. godine, BIA obustavlja izvoz oružja u Libiju jer se saznalo da je u posao uključena firma Melvale, čiji je komercijalni direktor tada bio Slobodan Tešić.

Prema medijskim izvještajima iz 2013. godine, Tešić je poslovao i sa Khaledom Sharifom, jednim od tadašnjim libijskih zvaničnika koji je bio pripadnik Al Kaide. Firma Vectura Trans, bliska Tešiću, dobila je 15 dozvola za izvoz u Armeniju od 2017. godine.

Trgovac oružjem Slobodan Tešić se u javnosti povezuje sa firmama "Partizan Tech" i "Tehnoglobal Systems" u Beogradu, te "Granit Limited" i "Charso Limited" (sa Kipra).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije