Tražio kovčeg s blagom, a pronašao bombu iz Drugog svjetskog rata

Fena
Tražio kovčeg s blagom, a pronašao bombu iz Drugog svjetskog rata
FUCZ / Ilustracija
Slovencu iz Vurberka blizu Maribora koji je početkom prošle sedmice u šumi našao 250 kilograma tešku neeksplodiranu bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata prijeti tužba za izazivanje opće opasnosti jer ju je uz pomoć sinova prevezao u svoje selo.

Bomba će biti deaktivirana, a stručnjaci navode kako je riječ o jednoj od najzahtjevnijih intervencija u historiji specijalne službe slovenske policije. Neoprezni mještanin koji je bombu donio i njegova porodica već su premješteni, a zatvoreno je i šire područje sela, dok će prije početka operacije iz kruga od kilometra biti evakuirano svo stanovništvo, oko 400 ljudi, objavila je policija, a prenose slovenski mediji.

Utvrđeno je da je riječ avionskoj bombi američke izrade iz vremena bombardiranja Maribora i okolice pri kraju Drugog svjetskog rata, a  posebno je opasna jer sadrži hemijski mehanizam koji izaziva paljenje, a reagira i na manje pomake, pa je pravo čudo što prilikom prvog transporta nije eksplodirala.

Kako prenose slovenski mediji, stanovnik Vuberka koji je našao bombu u šumi na lijevoj obali rijeke Drave, otkrio ju je uz pomoć detektora metala, tražeći kovčeg s blagom koje je tamo navodno zakopan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije