Tragična sudbina 8-godišnje djevojčice koja se utopila u Dunavu

Radiosarajevo.ba
Tragična sudbina 8-godišnje djevojčice koja se utopila u Dunavu
Foto: RAS Srbija / Ilustracija

Tijelo djevojčice iz srbijanskog sela Kostol Anabele Džonkić, pronađeno je juče u Dunavu. Djevojčicino tijelo pronašao je komšija Vele Skrčevski, i to nekoliko stotina metara nizvodno od hostela koji drži njen otac.

"Ja sam šetao sa unucima, i onda sam u vodi ugledao nešto za šta sam, najpre, pomislio da je u pitanju lutka. Bila je okrenuta na trbuh, a glava joj je bila u vodi. Pozvao sam suprugu, ona je brzo stigla, pogledala i kazala da to nije lutka. Tada je naišao jedan brod, podigao talas i telo devojčice je počelo da pluta. Ušao sam u vodu i štapom sam privukao telo do obale", priča Skrčevski.

On kaže da je doživio šok kada je shvatio da je u pitanju djevojčica, i to njegova komšinica: "Ručice su joj bile skroz bele, tuga jedna... Pozvao sam sina, on policiju. Kada je policija završila uviđaj, moja supruga je donela ćebe od kuće i prekrila telo nesrećnog deteta."

Prema nezvaničnim informacijama, djevojčica se juče tokom dana igrala u dvorištu porodice Skrčevski, nakon čega se vratila kući. Kako je tokom večeri dospjela u Dunav još nije poznato. Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja.

"Pretpostavlja se da je devojčica tokom večeri išetala iz sobe i otišla do obale. Prema pretpostavkama, najverovatnije se okliznula i pala u reku. Budući da je bila slab plivač utopila se, a njeno telo je pronađeno nekoliko stotina metara nizvodno", kaže za Večernje novosti izvor iz istrage.

Otac je, prema riječima sagovornika, kada je čuo da mu nema kćerke krenuo da je traži. Nakon što je dobio informaciju da mu se ćerka udavila, navodno je doživio nervni slom i prebačen je u bolnicu.

Mještani tvrde da je djevojčica imala težak život.

"Tokom leta ovu devojčicu je videlo celo Kladovo kako tumara sama ulicama, bez ikakvog cilja. Zaustavljala je ljude, tražila novac za hranu. Jednom mom prijatelju je kazala da joj novac treba da kupi medu koji joj se dopao. Često je viđana i na gradskoj plaži kako prilazi do posetilaca koji su nešto grickali, i moli za neki zalogaj, sendvič ili bilo šta. Kada bi dobila nešto da pojede, obema bi rukama gurala hranu u usta. Mnogo ljudi ju je viđalo i kako noću iz Kladova magistralnim putem odlazi u Kostol koji je udaljen tri, četiri kilometara", kaže za Alo mještanin Saša Petrović.

Istraga je u toku, policija, Centar za socijalni rad, kao ni škola koju je pohađala, za sada ne daju zvanične informacije. Direktor Centra za socijalni rad u Kladovu, Ljubiša Stojković, kaže da je Anabela sa ocem imala normalan život i da ih je njihova služba više puta obišla.

Otac djevojčice, star šezdesetak godina, je bio njen jedini staratelj. Dok mještani sela Kostol kažu da je uopšte nije čuvao, podaci centra za socijalni rad govore drugačije.

"Otac devojčice je bio imućan čovek, imao je restoran u Kostolu, kamion. I sada je imućan. Naši podaci govore da je on devojčicu čuvao kako treba", kaže nam direktor Centra za socijalni rad Ljubiša Stojković.

Prema njegovim riječima, služba Centra je više puta obilazila oca i djevojčicu i sve je bilo u redu, osim što je djevojčica "bila sklona da beži od kuće". Na pitanje šta je razlog njenog bježanja, direktor Stojković je kazao da sutra može dati više podataka.

"Devojčica nije imala ni godinu dana kada je prvi put bila u hraniteljskoj porodici. Majka ju je napustila po rođenju, čuvao ju je samo otac, a u tom periodu je bio na izdržavanju zatvorske kazne jer nije plaćao alimentaciju prvoj ženi sa kojom je imao decu. Drugi put je devojčica bila kod staratelja početkom leta kada joj je otac bio bolestan, ali je nakon mesec dana vraćena ocu koji je ozdravio", kaže nam direktor Stojković.

On naglašava da je Anabela prvog dana školske godine bila u Centru i uzela neophodnu školsku opremu, sveske, knjige, pribor, jer joj je to Centar kupio. Na pitanje zbog čega joj nije otac kupio školsku opremu, kada je imućan i kada je dobar otac, direktor Centra je kazao da će odgovoriti sutradan.

Tijelo djevojčice je prebačeno u Negotin, gdje će biti obavljena obdukcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije