Toplotni val zagrijao cijelo Sredozemlje, u Jadranskom moru 30 stepeni

Radiosarajevo.ba
Toplotni val zagrijao cijelo Sredozemlje, u Jadranskom moru 30 stepeni
Portal Severe Weather objavio je temperature mora širom Sredozemlja te upozorio na znatno zagrijavanje i mogućnost grmljavinskih oluja.

Zbog visokih temperatura površine mora širom Sredozemlja, dolazi do jačeg isparavanja te više vlage u zraku, što će uzrokovati nestabilnosti te pojačati izglede za snažne grmljavinske oluje, piše Severe Weather.

Sjeverno Jadransko more i do 30 stepeni

Jadransko more napokon je dosegnulo dugoročne prosječne temperature, u sjevernom dijelu i izvanprosječne. Na sjeveru je temperatura mora oko 28 celzijevih stepeni, a na nekim mjestima doseže čak 30. Nešto je hladnije u središnjem dijelu, osobito uz hrvatsku obalu - između 24 i 26 stepeni.

temperature6.jpg - undefined

Foto: Severe Weather

Ligursko i Tirensko more zagrijani su na 27 celzijevih stepeno, a na nekim mjestima je još toplije. More je ugodne temperature uz obale Korzike i Sardinije, sjeverne Sicilije i većine zapadne obale Italije.

Istočno Sredozemlje toplije od 28 stepeni

Temperatura Jonskog mora uz zapadnu obalu Grčke iznosi između 24 i 25 stepeni, što je prilično svježe u poređenju s drugim dijelovima Sredozemlja. Središnji dio Sredozemlja, uz južnu obalu Italije i oko Malte, zagrijan je na 26 do 27 celzijevih stepeni. Dio oko jugozapadne obale Sicilije je hladniji.

temperature3.jpg - undefined

Foto: Severe Weather

Egejsko more je vrlo toplo uz zapadnu i južnu obalu, između 26 i 27 stepeno, a još toplije je u zaljevima i plićacima uz obalu. Nešto hladnije je u istočnom dijelu, s temperaturama od 25 do 26 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije