Topli vikend pred nama: Gužve na granicama i savjeti za putovanje na Jadran

2
Radiosarajevo.ba
Topli vikend pred nama: Gužve na granicama i savjeti za putovanje na Jadran
FOTO: EPA / Dubrovnik, arhiva

Idućih dana, sudeći po najavljenim temperaturama meteorologa, građani BiH će uživati u pravim ljetnim temperaturama. Već ovoga vikenda temperature će, prema prognozama, premašiti 30 stepeni.

Prvog dana vikenda u BiH se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku, a najviše dnevne temperature bit će između 25 i 30 °C. Nedjelja će, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biti još toplija, te će najviša dnevna temperatura rasti do 32 stepena.

Visoke temperature koje će uslijediti već ovoga vikenda napunit će plaže u susjednoj Hrvatskoj, gdje će mnogi potražiti osvježenje na moru. Iako do sada nisu zabilježene veće gužve na granicama, očekuje se da će se one početi stvarati već u danima koji su pred nama.

Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

Zbog toga se savjetuje onima koji planiraju "skoknuti" do mora na dan ili dva da se prethodno informiraju o stanju na cestama, na granicama, kao i o mogućim alternativnim pravcima.

Prometni stručnjaci savjetuju da je najbolje putovati noću ili u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjegle velike vrućine. Također, važno je strogo se pridržavati saobraćajnih propisa, saobraćajnih znakova i naredbi policijskih službenika.

Prije polaska na more, važno je osigurati dovoljne količine tekućine i hrane, kao što su voda, dohrana za bebe, sendviči ili druga hrana koju ćete moći pojesti tokom putovanja ili čim stignete u smještaj.

Putujete li u Hrvatsku, važno je znati šta smijete prenijeti preko granice, a još važnije je poštovati propisana ograničenja kako biste izbjegli oduzimanje hrane i nepotrebno plaćanje kazni.

Prema podacima Carinske uprave Ministarstva financija RH, građani BiH u Hrvatsku ne mogu unijeti ni najmanje količine mlijeka, mesa ni njihovih proizvoda. Dopušteno je unijeti dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, piše Večernji.ba.

Za kraj, ne zaboravite na jačinu sunca. Na suncu boravite samo ujutro i u poslijepodnevnim satima, a ostatak vremena trudite se biti u hladu i obavezno koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije