Topli vikend pred nama: Gužve na granicama i savjeti za putovanje na Jadran

2
Radiosarajevo.ba
Topli vikend pred nama: Gužve na granicama i savjeti za putovanje na Jadran
FOTO: EPA / Dubrovnik, arhiva

Idućih dana, sudeći po najavljenim temperaturama meteorologa, građani BiH će uživati u pravim ljetnim temperaturama. Već ovoga vikenda temperature će, prema prognozama, premašiti 30 stepeni.

Prvog dana vikenda u BiH se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku, a najviše dnevne temperature bit će između 25 i 30 °C. Nedjelja će, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biti još toplija, te će najviša dnevna temperatura rasti do 32 stepena.

Visoke temperature koje će uslijediti već ovoga vikenda napunit će plaže u susjednoj Hrvatskoj, gdje će mnogi potražiti osvježenje na moru. Iako do sada nisu zabilježene veće gužve na granicama, očekuje se da će se one početi stvarati već u danima koji su pred nama.

Radnica kladionice pronevjerila 40. 000 KM

Radnica kladionice pronevjerila 40. 000 KM

Zbog toga se savjetuje onima koji planiraju "skoknuti" do mora na dan ili dva da se prethodno informiraju o stanju na cestama, na granicama, kao i o mogućim alternativnim pravcima.

Prometni stručnjaci savjetuju da je najbolje putovati noću ili u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjegle velike vrućine. Također, važno je strogo se pridržavati saobraćajnih propisa, saobraćajnih znakova i naredbi policijskih službenika.

Prije polaska na more, važno je osigurati dovoljne količine tekućine i hrane, kao što su voda, dohrana za bebe, sendviči ili druga hrana koju ćete moći pojesti tokom putovanja ili čim stignete u smještaj.

Putujete li u Hrvatsku, važno je znati šta smijete prenijeti preko granice, a još važnije je poštovati propisana ograničenja kako biste izbjegli oduzimanje hrane i nepotrebno plaćanje kazni.

Prema podacima Carinske uprave Ministarstva financija RH, građani BiH u Hrvatsku ne mogu unijeti ni najmanje količine mlijeka, mesa ni njihovih proizvoda. Dopušteno je unijeti dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, piše Večernji.ba.

Za kraj, ne zaboravite na jačinu sunca. Na suncu boravite samo ujutro i u poslijepodnevnim satima, a ostatak vremena trudite se biti u hladu i obavezno koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije