Titov unuk uputio sramotno pismo: Zamolio nesvrstane zemlje da ne prihvate rezoluciju o Srebrenici

44
Radiosarajevo.ba
Titov unuk uputio sramotno pismo: Zamolio nesvrstane zemlje da ne prihvate rezoluciju o Srebrenici
Alo.rs / Josip Joška Broz

Joška Broz, 76-godišnji unuk Josipa Broza Tita, izjavio je da je pisao državama članicama Pokreta nesvrstanih s molbom da na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ne glasaju za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Joška Broz je u subotu, 4. maja, gostovao na televiziji Pink povodom obilježavanja godišnjice smrti njegovog djeda, a tom prilikom je spomenuo i rezoluciju o Srebrenici.

"Meni je čast što sam mogao u ovoj situaciji da pošalje molbu svim nesvrstanim zemljama da ne prihvate ovu rezoluciju o genocidu", kazao je Broz dodavši da su se sve te zemlje oslobodile upravo zahvaljujući njegovom djedu i Jugoslaviji.

Pogledajte cijene iz fast fooda iz 2020. - svi su drastično skuplji, ali jedan je baš pretjerao

Pogledajte cijene iz fast fooda iz 2020. - svi su drastično skuplji, ali jedan je baš pretjerao

Broz je ovim sramnim potezom samo pratio politiku aktuelnog srbijanskog režima tamošnjeg predsjednika Aleksandra Vučića koji je posljednjih nekoliko sedmica uporno pokušavao, pa i tokom boravka u New Yorku, u zemljama iz Azije, Afrike, pa i Južne Amerike dobiti potvrdu da neće glasati za Rezoluciju.

Podsjetimo, rezolucija o genocidu u Srebrenici trebala bi se naći u ovom mjesecu na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a u New Yorku, iz dana u dan raste broj država koje su kosponzori ove rezolucije.

Do sada su ukupno 32 države članice Ujedinjenih nacija odlučile su se na korak da budu kosponzori rezolucije, a to su: Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (44)

/ Povezano

/ Najnovije