Splitu prijeti epidemija opasne zarazne bolesti? Sve gore i gore, u BiH je eksplodirala

1
Radiosarajevo.ba
Splitu prijeti epidemija opasne zarazne bolesti? Sve gore i gore, u BiH je eksplodirala
FOTO: Facebook / Morbile kod djece

Poslovica kaže kako su u strahu velike oči, a još su veće, kada neko bez razloga, barem za sada, počne širiti priču kako bi se nešto loše moglo dogoditi.

Tako se već danima po Splitu u susjednoj Hrvatskoj može čuti kako će građane zahvatiti epidemija morbila kojih ima jako puno u BiH (za sada u BiH 3.339 slučajeva), ali i Srbiji (za sada u Srbiji 80 prijavljenih slučajeva).

Situacija u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) po pitanju morbila, barem za sada nije katastrofalna, ali bi to mogla biti, budući je jedno dijete, od dvoje zaraženih osoba (druga osoba je odrasla ženska osoba), koje je zaraženo bilo u kontaktu s velikim brojem djece.

EURO 2024 | Uživo iz Frankfurta s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Slovenija

EURO 2024 | Uživo iz Frankfurta s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Slovenija

"Dakle, imamo samo dva slučaja koja nisu ni na koji način povezana. U četvrtak smo imali tri sumnje na morbile, ali nikome od ta tri 'sumnjivca' nije dokazano da ih ima. Vidjet ćemo šta će se dalje događati i kako će se odvijati situacija", rekla je doc. dr. sc. Željka Karin, direktorica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Doktorica je pojasnila da uvijek postoji opasnost od epidemije jer ni u Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini, nije dobra stopa vakcinisane djece, a koja treba iznositi 95 posto.

Pojasnila je da prema podacima iz 2022. godine, a takvi su ili slični podaci svih zadnjih godina, u SDŽ obuhvat vakcinacije protiv MMR (morbile, zaušnjaka, rubeole), kod predškolske dobi bio je oko 79 posto (primovakcinacija), a u školskoj dobi je bio oko 85 posto. Obuhvat vakcinacije je iz godine u godinu sve lošiji i to je ono što je zabrinjavajuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije