Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od oko 250.000 KM, i to bez javnog konkursa

1
Radiosarajevo.ba
Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od oko 250.000 KM, i to bez javnog konkursa
Twitter / Potresne scene iz Petrinje

Kiddo je u engleskom jeziku naziv iz milja za dječaka ili dijete. Ali u Petrinji je kompanija KI i DO, koju vodi tek punoljetni Kristian Prpić, upravo dobila posao od 998.000 kuna ili oko 250 hiljada KM.

Kompanija je upisana u sudski registar, što je pretpostavka da može poslovati, u drugoj polovini januara. A već u februaru je Grad Petrinja objavio da je toj tvrtki dodijeljen posao popravaka ili zamjene dimnjaka, zabatnih zidova, krovišta i dizala u petrinjskom naselju Mošćenica. 

Kompanija ima temeljni kapital od tek 10 kuna, nisu nam odgovorili imaju li zaposlenih i koliko, piše 24sata.hr

Gradonačelnik Darinko Dumbović obrazložio je dodjelu "iznimnom hitnošću, tako da nije bilo ne samo javnog natječaja, nego nisu ni pozvane još neke tvrtke da daju svoju ponudu za taj posao."

I još jedan detalj. Grad je objavio i da je na isti način dodijelio posao i kompaniji Pet plus gradnja. Ali oni dimnjake i krovišta trebaju popraviti u 14 petrinjskih naselja za cijenu jedva veću od dva miliona kuna. KI i DO je dobio gotovo milion kuna za jedno naselje.

I kompanija Pet plus gradnja, koja inače dobiva niz poslova s Gradom, ovaj unosni posao na obnovi dobila je direktnom pogodbom, te i tu ima spornih elemenata. Ali vratimo se na trenutak na kompaniju KI i DO.

24sata.hr piše kako su nazvali broj naveden kao njihov kontakt na dokumentu kojim im je dodijeljen posao. Htjeli su pitati direktora i vlasnika Kristiana Prpića ima li zaposlenih i kako će obaviti taj posao kad je tek osnovao kompaniju. Imali su, kako pišu, informaciju da ima 18 ili 19 godina, pa su  htjeli pitati i otkud takav poduzetnički nerv i kako to da je baš on izabran od svih petrinjskih građevinskih kompanija.

Ne zna da mu mladi sin ima kompaniju?!

"Niste dobili Kristiana, dobili ste njegova oca", rekao je glas s druge strane.

Znate li da vam je sin osnovao tvrtku i da je dobio posao od skoro milijun kuna? Jeste li i vi u tvrtki?

"A to ja ne znam... Ne znam ništa o tome", rekao je glas s druge strane, a onda se veza naglo prekinula.

Sugovornici iz Petrinje su objasnili da je otac Igor Prpić (41), koji je nekad imao i autoservis koji je otišao u stečaj. A i on se iselio s porodicom u Njemačku, ali se sad vratio.

Nedugo zatim s broja koji su pozvali dobili su i poruke. Ali ne i odgovor piše li nam sin Kristian ili otac Igor Prpić. U prvoj poruci piše da je porodica krenula sat vremena nakon potresa iz Njemačke.

"U Njemačkoj imamo firmu za visinske radove i čišćenje solarnih panela. Stavili smo se na raspolaganje s dizalicom i kolegama te srušili više od 70 dimnjaka bez ijedne kune", piše u poruci, a zatim se navodi da je majka primila i podijelila tri šlepera humanitarne pomoći koje su skupili Hrvati iz Kemptena koju su u Petrinji dijelili potrebitima svojim vozilima.

"Posjedujemo višegodišnje iskustvo i mehanizaciju za visinske radove, stoga ne vidim zašto ne bismo radili u svom gradu", zaključuje se prva poruka.

Naveli su i da su se javili na natječaj objavljen u Narodnim novinama i da još pet tvrtki radi taj posao te da je to prava istina i da nema nikakve senzacije jer i ljudi mogu potvrditi da su radili besplatno.

Kompletan tekst čitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije