Teške optužbe Vučića iz Beograda: Sarajevo pokušava da nas uvuče u sukobe

24
AA
Teške optužbe Vučića iz Beograda: Sarajevo pokušava da nas uvuče u sukobe
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obraćanja javnosti nakon sastanka sa kosovskim Srbima da je pokušao da objasni Srbima sa Kosova da "neki u regionu igraju protiv Srbije".

Ukazao je da "neki u regionu" žele da Srbiju obilježe kao nekoga ko je "protiv zapadne civilizacije", kako bi Srbiji "postavili zamku i uvukli je u sukob" koji bi ona izgubila i zauvijek bila proglašena "za takozvanu parija državu", nakon čega bi joj bile uvedene sankcije.

Tu vrstu "klopke", kako ju je nazvao Vučić, Srbija mora da izbjegne, "jer je bukvalno uvlače u sukobe".

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Dodao je da "tu veoma dobro koordinisanu akciju" protiv Srbije "ne vode slučajno dijelovi Podgorice, cijela Priština i dijelovi Zagreba, Sarajeva i drugih iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala da za njih ne bi bila suviše velika i da je ne bi napadali".

Vučić je naglasio da su vlasti u Prištini od Srbije tražili da de fakto prizna nezavisnost Kosova kako bi tamošnjim Srbima zauzvrat bilo omogućeno da glasaju na srbijanskim izborima, ali da to Srbija ne može i neće da prihvati jer "ničija vlast nije toliko važna kao naša država".

Rekao je da to nije samo pitanje da li će ljudi moći da glasaju i pitanje da li su ućutkani, već da je pitanje bezbjednosti i političkog opstanka Srba na Kosovu.

Takođe je istakao da se prvi put u razgovorima sa svim predstavnicima Srba sa Kosova dogodilo da "nisu mogle da budu usaglašene aktivnosti" i naveo da su ga pomalo iznenadili "nešto radikalniji prijedlozi" Srba sa Kosova, pa ih je zamolio da se "malo strpe i razmisle".

Vučić je kazao da su Srbi sa Kosova gotovo jednoglasno tražili ne samo da istupe odmah iz svih kosovskih institucija, već i da 435 policajaca na sjeveru Kosova napusti regionalnu policiju, i dodao da su se sa tim saglasili i Srbi sa juga Kosova koji su do sada bili za ostanak u institucijama.

Vučić je naglasio da nije shvatao da su Srbi sa Kosova spremni da žrtvuju "sve svoje" i da su neki od kosovskih Srba govorili i da su "spremni za sukobe", a neki i da napuste Kosovo, ali da ih je zamolio da ostanu i čuvaju "naša ognjišta".

Dodao je da je obavijestio ambasadore Kvinte o razgovorima sa kosovskim Srbima i da očekuje da će Kvinta "jasno osuditi ponašanje Prištine, da to neće biti priča od dvije strane".

Ukazao je da je ambasador Rusije u Beogradu u potpunosti razumio stavove Srbije, a da je otpravnik poslova Kine prenio stavove Srbije Pekingu.

Vučić je rekao da je iz razgovora sa kosovskim Srbima "razumio" da oni u narednim danima žele da organizuju proteste i da se u to "ne miješa jer je to njihovo demokratsko pravo".

Tokom dana održana je i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao Vučić.

Predsjednik Srbije je izrazio nadu da će zemlje Kvinte da osude ponašanje Prištine.

Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da neki u regionu "igraju igru protiv Srbije".

"Žele da nas obilježe kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbjegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i dijelovi Podgorice, dio Zagreba, Sarajeva, cijela Priština", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, piše Borba.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije