Teška rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore

0
Radiosarajevo.ba
Teška rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore
FOTO: Screenshot / Više zastupnika Skupštine Crne Gore na sjednici nosilo Srebrenički cvijet

Skupština Crne Gore raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na Skupštinskom odboru za ljudska prava i slobode odbijeni su amandmani predsjednika Kluba zastupnika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića.

“Usvajanjem rezolucije pokazali bismo posvećenost euroatlantskim vrijednostima i da nastavimo biti lider u promovisanju temeljnih vrijednosti ljudskih prava i sloboda. I onih prava koje smo od referenduma slali iz CG – zajednički suživot i poštivanje različitosti. Sve nas trebaju da zabrinu dešavanja u posljednjih desetak mjeseci. Ne možemo da ne vidimo da je povećan stepen multietničke i multivjerske distance. Smatram da će ove rezolucija onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda”, rekao je Ibrahimović.

Tražio je da se u Rezoluciju unese obaveza da se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Srebrenice te da se pozovu nadležne institucije na primjenu pozitivnih propisa, kada je riječ o javnom negiranju postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici.

Zastupnici Demokratkog fronta, dijela vladajuće većine, najavili su da je neće podržati.

Podsjetimo na tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici

1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici

2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti

3. Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici

4. Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice

5. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti

6. Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti

7. Izražavamo suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije