Teoretičari zavjere 'objasnili' nevrijeme u Sloveniji: Optužuju HAARP, 5G, teške metale...

4
Radiosarajevo.ba
Teoretičari zavjere 'objasnili' nevrijeme u Sloveniji: Optužuju HAARP, 5G, teške metale...
Foto: Screenshot / Koncentrični krugovi na radarskim slikama iznad Slovenije

Pažljivi, ali raspirivanju teorija zavjera skloni korisnici interneta i društvenih mreža smatraju da su koncentrični krugovi koji se naoko mogu vidjeti na radarskim slikama nevremena u Sloveniji, a koje je do subote, 5. augusta, odnijelo najmanje četiri života te uzrokovalo ogromnu materijalnu štetu, rezultat umjetno stvorene tehnologije za promjenu vremena.

Takvi su stavovi, međutim, prilično daleko od naučno utemeljene istine.

Meteorološki radar dobiva i prikuplja informacije iz emitirane visokofrekventne (VF) elektromagnetske energije koju odašilje u prostor u vrlo uskom i usmjerenom snopu, navodi Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske (DHMZ).

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

Prilikom mjerenja, antena radara se istovremeno kreće po smjeru (azimutu) i po nagibu (elevaciji) prikupljajući potrebne informacije. Treba naglasiti da je snop VF elektromagnetske energije uvijek usmjeren u atmosferu − od linije horizonta radara pa prema gornjim nagibima. Pokretna antena radara usmjerava snop zračenja tako da formira neku vrstu kružnih stožaca na različitim nagibima.

Agencija za okoliš Republike Slovenije (ARSO) pak navodi da radar mjeri oborinu na različitim visinama. Računalo koje prikuplja te podatke zatim izdvoji ono najveće i oni se prikazuju na radarskoj slici. Na slici se ne vide padaline pri tlu već negdje iznad tla. Slojevita oborina je takva da ima pojačan radarski odraz (zbog otapanja snijega koji pada) na visini izoterme nula stupnjeva.

Objava jednog teoretičara zavjere
Foto: Screenshot: Objava jednog teoretičara zavjere

Duž radarske zrake, pod danim uglom elevacije, stoga se mjeri pojačani odjek na mjestu gdje zraka presijeca zonu taljenja. Različito nagnute grede sijeku traku taljenja na različitim udaljenostima. Projekcije maksimalnih odjeka/odboja na tlu stoga imaju oblik koncentričnih krugova, navodi ARSO.

Za vremenske nepogode s kojima se Slovenija bori već danima korisnici društvenih mreža okrivli su chemtrailse, HAARP tehnologiju, teške metale u tuči, 5G tehnologiju i ostale oblike meteorološkog inženjeringa. Uz to, navodi se da čovjek protiv tuče može boriti paljenjem katrana i polijevanjem tla octom, piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije