Temperature Jadranskog mora u jutarnjim satima skoro 30 stepeni: "Bit će još gore..."

1
Radiosarajevo.ba
Temperature Jadranskog mora u jutarnjim satima skoro 30 stepeni: "Bit će još gore..."
Foto: Radiosarajevo.ba / Jadransko more / Ilustracija

Zbog nekoliko toplinskih valova koji su pogodili Hrvatsku ovog ljeta, od kojih jedan još uvijek traje, temperature mora postale su zabrinjavajuće visoke

U Puli je u četvrtak, 15. augusta, već u osam sati ujutro izmjereno 29 stepeni, ista situacija je na Mljetu, dok je u Rovinju more na 28 stepeni. Stručnjaci upozoravaju da takav porast dugoročno ostavlja trag na život u moru, prenosi HRT.

"To je poprilično alarmantno zato što djeluje na biljni i životinjski svijet i na sve nas", rekao je za HRT Ivica Vilibić, oceanograf na Institutu Ruđer Bošković.

Treća noć SFF-a | Blještavilo na crvenom tepihu - zvijezde večeri su Džanan Musa i Adna Dučanović

Treća noć SFF-a | Blještavilo na crvenom tepihu - zvijezde večeri su Džanan Musa i Adna Dučanović

Temperatura mora u Jadranu mjeri se proteklih stotinjak godina, tokom kojih je rasla i u dubinama za dva do tri stepena. Ovog ljeta je viša za tri do pet stepeni od uobičajenog prosjeka, što pokazuju i brojne nove riblje vrste.

"Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Suetski kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i neke od njih postaju autohtone", pojasnio je oceanograf.

Zadarski meteorolog Duško Kraljev slaže se da je situacija zabrinjavajuća.

"Bit će toga još i više, postat ćemo mi brzo Crveno more, dolje Perzijski zaljev gdje su temperature mora od 30 stepeni normalne preko cijele godine, ali to će još čekati", rekao je Kraljev.

Ribolovci koji ovih dana izlaze na more također su primijetili razliku.

"Riba je generalno gledano inertna, donekle letargična zbog vrućina kao i mi u popodnevnoj fjaki",  rekao je ribolovac Boris Bulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije