Tamara Nikčević: Crkva Srbije je paramilitarna organizacija!

2
Radiosarajevo.ba
Tamara Nikčević: Crkva Srbije je paramilitarna organizacija!
Print Screen / Tamara Nikčević

Pripadnici zloglasnog Škaljarskog klana u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pripremali su se za oružane borbe uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u ljeto 2020. godine, prenijeli su jučer mediji širom regije.

Piše: F. V.

Ovo pokazuje analiza Sky aplikacije koju je u utorak ujutro objavio crnogorski Mportal, a čije je ranije navode o Sky aplikaciji potvrdio i prošle sedmice smijenjeni premijer te države Dritan Abazović, rekavši da su "transkripti prikupljeni zakonito, ali da se nezakonito objavljuju".

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Poruke na Sky aplikaciji otkrile vezu Srpske pravoslavne crkve s kriminalnim klanovima

Poruke na Sky aplikaciji otkrile vezu Srpske pravoslavne crkve s kriminalnim klanovima

Jatak i zaštitnik zločinaca

Ovo Srpsku pravoslavnu crkvu dovodi u prilično u nezavidnu poziciju. O tome za Radiosarajevo.ba govori poznata novinarka i politička komentatorica Tamara Nikčević.

"Prepiska kriminalaca putem 'SKY ECC' jučer je objavljena na Mportalu, potvrdila je ono o čemu slobodni crnogorski mediji, novinari, intelektualci i dio političke elite govore još od famoznih litija, organizovanih krajem 2019. od strane paramilitarne i parapolitičke institucije susjedne države. Ta institucija je, pored režimskog i proruskog koncerna Vijesti, višedecenijski faktor destabilizacije crnogorskog društva. Naravno, govorim o državnoj Crkvi Srbije i njenim vezama sa jednim od dva najzloglasnija kriminalna klana na Balkanu", kaže za Nikčević.

Prema njezinim riječima, radi se o instituciji koja je tokom posljednjih trideset godina "blagosiljala zločine što su ih vojska i paravojske Srbije činile u državama nekadašnje Jugoslavije".

"O paramilitarnoj organizaciji, koja je bila jatak i zaštitnik najvećih ratnih zločinaca u Evropi nakon Drugog svjetskog rata - Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Zločinci su osuđeni u Hagu; neki od njih su odležali kazne, neki su i dalje u zatvoru. Znate šta je strašno? Što ni jedan od popova i vladika Crkve Srbije, koji je podstrekivao na zločin, blagosiljao i sakrivao zločince nikada nije odgovarao. Ta se crkva nikada od tih sveštenika nije distancirala. I sad se čudimo što su ti popovi, koji su iz Podgorice, Nikšića, Berana, Pljevalja proklinjali Crnogorce, prijetili im zatiranjem i sl., sa kriminalnim klanom dogovarali '100 kalaša' i planirali oružanu pobunu u CG u slučaju da je rezultat izbora 30. augusta 2020. bio drugačiji?!", ističe naša sagovornica, inače jedna od najboljih Ex-Yu novinarki.

Podsjeća na događaje od prije šest godina i priprema atentata na tadašnjeg premijera, danas predsjednika Mila Đukanovića.

"Pa, sjetite se prijetnji četničkog vojvode, ruskog zavjerenika prvostepeno osuđenog za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016., koji u Skupštini Crne Gore 'Hristove vojnike' poziva na oružanu pobunu! Uzgred, režimski koncern Vijesti, iako je zbog toga nedavno bio oštro opomenut od strane ambasadora jedne zapadne zemlje, pokušaj terorizma iz 2016., baš kao i ruska i velikosrpska propaganda, i dalje naziva – navodnim", dodala je Nikčević.

"Brat Abaz"

Crnogorsko Tužilaštvo, za koje se, kaže Nikčević, sumnja da je "pod direktnom kontrolom Vučićevog poslušnog pajaca Dritana Abazovića" formiralo je predmet i saopćilo da će provjeriti navode o nabavci oružja Crkve Srbije uoči parlamentarnih izbora 2020.

"Isto Tužilaštvo formiralo je predmet i povodom snimljenih razgovora sefa Antiterorističke jedinice MUP-a CG, kojim se to lice dovodi u vezu sa kriminalcima i ekstremistima bliskim Crkvi Srbije i spremnim da 5. septembra prošle godine pobiju Crnogorce koji su protestovali na Belvederu. Šta je sa tim predmetom? Pojeo vuk magarca!", kaže Nikčević, te dodaje:

"A sa predmetom o navodnoj umiješanosti ministra i bliskih saradnika Vučićevog lakeja, dr. Dritaa Abazovića, u tešku korupciju? Također. Gradska TV iz Podgorice danima pita Tužilaštvo hoće li “brata Abaza", kako ga u objavljenim prepiskama sa SKY aplikacije od miloste naziva jedan od vođa OKG Skaljari, ispitati na okolnost Abazovićevih veza sa kriminalnim klanom, kao i o tome od koga je dobio kriptovani telefon. Uzalud! Nema odgovora! Šta će biti sa ovim predmetom? Bojim se isto što i sa navedenim".

Zašto ovo gleda Zapad?

Tužno je, zaključuje, i tragično da Zapad i dalje nijemo posmatra kako, pomoću državne Crkve Srbije, Aleksandar Vučić već treću godinu zaredom razara Crnu Goru.

"I to na sličan način na koji je Putin razarao Ukrajinu. Da Crna Gora nije članica NATO, 'ni one oružane (bitke)', kako reče Slobodan Milosević uoči početka svog krvavog pira po SFRJ, ne bi bile isključene", zaključila je Nikčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije