Tači: Vučić dobro zna da je Srbiji priznanje Kosova uslov za članstvu u EU

Radiosarajevo.ba
Tači: Vučić dobro zna da je Srbiji priznanje Kosova uslov za članstvu u EU
Foto: EPA-EFE / Hasim Thaci

Predsjednik Kosova Hašim Tači, izjavio je da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zna da je priznanje kosovske nezavisnosti uslov za priključenje Srbije članstvu u EU, prenosi Tanjug.

Tači je to rekao u intervju za albanski Top Channel, upitan da komentariše izjavu predsjednika Vučića da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

On misli da je takva izjava Vučića namijenjena za unutrašnje potrebe.

„Vučić zna da je priznavanje Kosova uslov za evropsku budućnost Srbije. Kada bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru evropsku budućnost“, rekao je Tači.

Upitan da li je pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije „pokopana“ na samitu u Berlinu, Tači kaže da u Berlinu nije bilo „ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavjanja bilo kakve alternative“.

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da cijeni dobru volju kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem samitu u Parizu početkom jula biti konkretnijih stvari.

A na pitanje da li ideja o korekciji granica uživa američku podršku, Tači kaže da je posvećen ispravljanju historijske nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju tri opštine centralne Srbije kosovskoj teritoriji, a riječ je o Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

To dodao je, podrazumijeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet ni jedan centimentar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije