Švicarski list o Milanoviću: Vrijeđa bosanske muslimane, sreća pa nema atomsku bombu

3
Radiosarajevo.ba
Švicarski list o Milanoviću: Vrijeđa bosanske muslimane, sreća pa nema atomsku bombu
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Švicarski list Tages-Anzeiger (TA) objavio je članak o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga opisuje kao provokatora, uz naslov "Srećom nema atomsku bombu".

"Milanović je svojevremeno bio socijaldemokrat, a kao premijer vodio je Hrvatsku u EU. Sada šef države usvaja populistički ton, udvara se ratnim zločincima i vrijeđa bosanske muslimane", piše švicarski list u članku koji potpisuje njihov urednik Enver Robelli.

Članak o Milanoviću otvaraju anegdotom koja ilustrira njegov komunikacijski stil.

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

"Talent da nepromišljenim izjavama izazove kolutanje očima"

"Šta predsjednik čita? Ovo pitanje nedavno je postavila jedna zagrebačka knjižara i organizirala događaj s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Stigao je tačno na vrijeme, rukovao se i rekao da je kao tinejdžer, između ostalog, progutao djelo O demokraciji u Americi Alexisa de Tocquevillea i monumentalni roman Fjodora Dostojevskog Braća Karamazovi. Šef države se brzo upustio u čavrljanje i u nekom trenutku izjavio: Smatram da je besmisleno poticati ljude da čitaju. Milanović ima talenta da jednom nepromišljenom opaskom izazove kolutanje očima", piše TA.

List navodi da se Milanović ponaša kao provokator i da od izbora za predsjednika šalje provokacije u smjeru Bosne i Hercegovine. Spominje se njegova izjava "prvo sapun, onda parfem" te se konstatira da je u Sarajevu shvaćena "kao rasistička uvreda".

Cinična politika prema BiH

Što se tiče Milanovićeve politike prema BiH, TA piše da "čak flertuje s idejom trećeg entiteta" te spominju njegovu nedavnu izjavu o tome da rata u BiH neće biti jer "nemaju leba jesti", koju kvalificiraju kao "ciničnu".

Kritikuje se i Milanovićeva odbrana Milorada Dodika.

"S vođom bosanskih Srba Milanović se očito dobro razumije. Nakon jednog susreta s Dodikom u Zagrebu krajem oktobra Milanović je rekao da je Dodik 'najmanji problem' u BiH. SAD gleda na to drugačije te su opasnog populista koji prijeti odcjepljivanjem RS odavno stavili na crnu listu", piše TA.

Podrška hrvatskog predsjednika Dodiku "budi sjećanja na 1990-e godine kada je Franjo Tuđman na jednoj večeri na salveti skicirao podjelu Bosne sa Srbijom".

Milanović i ratni zločini

TA Milanovića optužuje i za historijski revizionizam jer ne priznaje presude Haškog tribunala nekim bosanskim Hrvatima, a podsjećaju i da je Branimiru Glavašu vratio ratna odličja.

"Tako je Glavaš faktično rehabilitiran iako se protiv njega godinama vode sudski procesi zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u Osijeku", smatra švicarski list.

Ističe se i da je Milanović iskazao poštovanje za ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Svađa s Banožićem: "Kao dva pijanca u balkanskoj birtiji"

"Trenutno se predsjednik Milanović svađa s ministrom odbrane o tome ko je glavni u vojsci. Međusobno se vrijeđaju kao dva pijanca u balkanskoj birtiji. Predsjednik je ministra nazvao gaulajterom, dakle nacistom, a ministar je predsjedniku poručio da je psihijatrijski slučaj", piše TA.

Švicarski list članak o Milanoviću završava citiranjem zagrebačkog psihijatra Hermana Vukušića koji je analizirao predsjednikovu ličnost i zaključio da je "sreća što nema atomsku bombu", piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije