Svi "specijalni ratovi" Aleksandra Vučića

2
F. V.
Svi "specijalni ratovi" Aleksandra Vučića
Printscreen / Naslovnice srbijanskih medija

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je povodom brojnih lažnih dojava o bombama, da se protiv Srbije "vodi specijalni rat".

Ne samo to, prvi suradnik predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, iz svega je izvukao zaključak i da je suštinski cilj svih napada na Srbiju da "ona prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu".

"Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo… Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu prijetnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje“, tvrdi Vulin.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Skupi napadi

Iako kaže da je "samo vrijednost opreme za udar takvog obima i snage prelazi sto hiljada eura", Vulin nije upoznat ko konkretno stoji iza napada!?

"Ali je nanijeta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede mjeri milionima. Radi razumijevanja koliko je organizovan organizovan i skup, govori i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden. Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu", rekao je.

Pozvao je građane, što je želja svih nedemokratskih vlasti „da budu disciplinovani i uzdržani“, da ne podliježu panici i „da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije“.

"Specijalni rat" je omiljena sigurnosna tema režima u Beogradu, nekako odmah poslije pripreme atentata na predsjednika Srbije.

"Specijalni rat protiv Srbije" je, prema Vučićevim tabloidima, vođen i u oktobru 2016. godine, pa u martu 2019. godine, pa u julu 2021., pa u više navrata ove godine. Ojavljivanje fotografije na kojoj se Vučićev sin vidi u društvu kriminalaca proglašeno, također, za. specijalni rat protiv Srbije!?

Omer Karabeg čak je 2018. godine emisiju Mostu Radija Slobodna Evropa posvetio tome zašto srpski režim stalno lansira priče o "specijalnom ratu" koji se navodno vodi protiv Srbije?

"Koliko današnje priče o zavjerama podsjećaju na one iz Miloševićevog vremena, o stotinama stranih agenata koji navodno špijuniraju po Srbiji, zašto režimski tabloidi pričaju kako Zapad želi da ruši Vučića, dok se Vučić u isto vreme hvali svojim odličnim odnosima sa najmoćnijim zemljama Zapada, kao i o tome da li su se ljudi umorili od priča o zavjerama protiv predsjednika Vučića“, neke su o tema kojima se prije četiri godine bavio Radio „Slobodna Europa“.

Dramaturgija vlasti

Komentirajući istupe Vulina, ekspert u oblasti sigurnosti i vojni analitičar, Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba kako su „u strahu velike oči“.

"Ali prije će biti da se radi o dramaturgiji u režiji aktuelne političke garniture u Beogradu. Srbijanska vanjska politika sjedenja na dvije stolice je neodrživa. Godine podržavanja Putinivog autokratskog režima i njegovih osnovnih ideoloških smjernica poput ruskog odnosno srpskog sveta sada doći će na naplatu, ne u vidu hibridnih prijetnji, već u vidu ekonomskih ograničenja zbog neuvođenja sankcija što može imati kumulativni efekat po srbijansku ekonomiju . Što prije Srbija shvati da je njena perspektiva u NATO-u i EU biće bolje svima nama u regionu. Do tada ćemo slušati kakofoniju nedoraslih ministara o temi o kojoj nemaju blage veze", kazao je Ahatović.

Predsjednikov megafon

Izjave Vulina na svoj način je komentirao i poznati beogradski novinar, Dragan Banjac, nazivajući najnovije poruke vlasti "predstavom za narod".

"Narod već danas čeka novu zanimaciju i ona je stigla od Nečastivog, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, predsjednikovog megafona. Nečastivi je naciji predočio da se s ovom rabotom protiv Srbije vodi "specijalni rat" i da je cilj svih napada ‘da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu’", naveo je Banjac u autorskom tekstu za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da Vulina ne treba uzimati zaozbiljno.

"Njegova argumentacija da je u pitanju reakcija zbog toga što Srbija vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu "ne pije vodu" jer sve odluke u Srbiji godinama već donosi ruski ambasador", zaključio je Banjac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije