Sve više fekalija u Jadranu, prijete i zaraze

Radiosarajevo.ba
Sve više fekalija u Jadranu, prijete i zaraze
Foto: Dubrovački dnevnik / Ilustracija / Jadransko more

U Jadranu je sve više fekalija o čemu hrvatski Index u poslijednje vrijeme mnogo izvještava. Pojedine plaže su zatvorene, a jedan kapetan ispričao je kako je nedaleko od Bola na Braču gledao kako usidreni brodovi ispuštaju fekalije u more.

Zbog toga su kolege iz Hrvatske kontaktirale stručnjaka, pročelnika Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.

"Naša strana Jadrana danas je zagađenija proporcionalno koliko je povećan broj brodica i jahti. Pritom govorim samo o onečišćenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom dijelu mora. I govorim o onečišćenju s plovila, ne s kopna", kaže Koboević.

"Naši propisi kažu da se fekalije ne smiju ispuštati u lukama i lučicama, nego u otvoreno more, ali nismo precizirali što je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno onečišćenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, dulje žive drugdje nego kod nas u toplom moru, ali nije važno žive li dan ili dan i po. Nađu li se na plaži, netko se može zaraziti", ističe Koboević.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije