Skoplje / Sukobi zbog novog imena Makedonije: Suzavac i šok bombe bacali na policiju

18. 06. 2018. u 08:01:00 Anadolija

Shares: 0

Protest protivnika sporazuma koji su u nedjelju potpisale Makedonija i Grčka u vezi sa rješavanjem spora o novom imenu Makedonije održan ispred zgrade Sobranja (Parlament Makedonije) eskalirao je u nasilje.

Tom prilikom demonstranti su bacali na policajce šok bombe, vatromete i tvrde predmete, na što je policija uzvratila suzavcem.

Protest je organiziran putem društvenih mreža, a okupio je više stotina demonstranata koji se protive sporazumu koji je Vlada makedonskog premijera Zorana Zaeva postigla sa grčkom stranom o rješavanju dugogodišnjeg spora u vezi sa novim imenom Makedonije. Prema potpisanom sporazumu na obalama Prespanskog jezera, ako ga ratificiraju parlamenti obje zemlje, Makedonija bi bila preimenovana u Republika Sjeverna Makedonija.

Tokom incidenta na protestu u Skoplju jedna grupa demonstranata je srušila zaštitnu ogradu i pokušala ući u zgradu Sobranja, nakon čega ih je policija počela rastjerivati.

Demonstranti su tokom protesta uzvikivali parole poput "Makedonija, Makedonija" i "Jedno ime mi imamo".

Ranije u nedjelju su u mjestu na obali Prespanskog jezera, u blizini tromeđe između Makeodnije, Grčke i Albanije, ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali sporazum o rješavanju spora između Grčke i Makedonije u vezi s nazivom Makeodnije. Potpisivanju su prisustvovali premijeri obje zemlje i visoki predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA