S. Makedonija / Unatoč zabrani okupljanja održali karneval, došlo i do sukoba

13. 01. 2021. u 22:08:00 Anadolija

Shares: 4

Unatoč mjerama protiv širenja koronavirusa (COVID-19) kojima se zabranjuje masovno okupljanje, tradicionalni Vevčanski karneval održan je u Vevčanima, na sjeveru Sjeverne Makedonije.

Tokom karnevala došlo je do sukoba učesnika i snaga sigurnosti, nakon što su se odbili razići na poziv policije. 

Do sukoba, u kojem su intervenisale i specijalne jedinice, došlo je u centralnom dijelu Vevčana, gdje se učesnici karnevala okupljaju kako bi pokazali svoje maske, gdje se, kao i prethodnih godina, održava marš.

Iako je općina Vevčani, kao glavni organizator Vevčanskog karnevala, otkazala koncerte i pozvala na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, navedeno je da općina "nema pravo intervenirati i odgoditi praznik". Iz Udruženja Gornja Mahala naveli su da će se karneval održati, ali neće biti kućnih posjeta i drugih okupljanja.

Obično se ova manifestacija kroz razne maske i personifikacije odvija od 10. do 14. siječnja. U dva od pet planiranih dana organizatori pripremaju atraktivan muzički program, a dan prije kraja karnevala ulicama Vevčana paradiraju skupine maskiranih.

Karneval svake godine počinje defileom maski kojima učesnici prenose svoje poruke i kritike onoga što se događalo tokom prethodne godine.

Ovaj put na kritičan i satiričan način učesnici karnevala su svojim maskama na simboličan način predstavili promjenu imena Makedonije, put zemlje u NATO i Europsku uniju, ali nisu izostale ni maske koje su predstavljale državne funkcionere, kao i ličnosti iz različitih sfera života.

Otkazana je većina drugih aktivnosti na ovom događaju, a u međuvremenu nije poznato hoće li sutra događaj završiti kao i obično paljenjem maski ili će ta aktivnost biti otkazana zbog pandemije. Vlada je apelirala da se ove godine ne održi karneval u Vevčanima, zbog mjera koje su snazi.

"Vevčanski karneval" smatra se jednom od najvećih jedinstvenih i kulturnih zanimljivosti u zemlji, s tradicijom dugom 1400 godina. Ovaj karneval, kroz razne maske i personifikacije, prenosi poruke o događajima koji su se dogodili prethodne godine u zemlji, regiji i svijetu, zbog čega daje svojevrsne kritike.

Općina Vevčani i "Vevčanski karneval" članovi su Udruženja svjetskih karnevalskih gradova (FEEC).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)