Sud u Podgorici odlučio: Južnokorejski 'Kralj kriptovaluta' osuđen na četiri mjeseca zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Sud u Podgorici odlučio: Južnokorejski 'Kralj kriptovaluta' osuđen na četiri mjeseca zatvora
Foto: RSE / Hyeong Do Kwon

"Kralj kriptovaluta" Do Kwon (Hyeong Do Kwon) i njegov poslovni partner Čang Jun (Hon Chang Joon), osuđeni su u Osnovnom sudu u Podgorici na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava.

Oni će ostati u ekstradicionom pritvoru, jer njihovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, zbog prevare teške više desetina milijardi eura preko kriptovaluta.

Uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu, odakle su sa neregularnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai. Koristili su pasoše Kostarike, a prilikom pretresa pronađena su im dokumenta Južne Koreje i Belgije.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

U svoju odbranu, prilikom saslušanja, Do Kwon i Čang Jun su saopštili da su u Singapuru, preko tamošnje agencije aplicirali za pasoše Kostarike i da su ih dobili poslije sprovođenja procedura.

Oni su rekli da su bili uvjereni da su pasoši legalni, ali su ipak naknadno prihvatili izvještaj Interpola u kojem je navedeno da njihove putne isprave nisu regularne.

Hapšenje Do Kwona izazvalo je pažnju svjetske javnosti, jer se radi o jednom od najtraženijih osoba koja se tereti za prevaru tešku oko 40 milijardi dolara preko kriptovaluta. Tokom prošle godine izdata je crvena potjernica za Do Kwonom, nakon su njegove kriptovalute doživjele kolaps na tržištu.

Južnokorejski 'kralj kriptovaluta' prelazi u kućni pritvor u Crnoj Gori uz vrtoglavu kauciju

Južnokorejski 'kralj kriptovaluta' prelazi u kućni pritvor u Crnoj Gori uz vrtoglavu kauciju

Crnogorski sud je odredio Do Kwonu ekstradicioni pritvor po zahtjevu Južne Koreje za njegovo izručenje. Takođe Do Kwona potražuju i Sjedinjene Američke Države.

Boravak u podgoričkom pritvoru Do Kwona doveo je i do političke afere u kojoj je međunarodni bjegunac poslao pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kome je naveo da poznaje Milojka Spajića lidera Pokreta Evropa sad, a koji je kandidat za budućeg mandatara za sastav nove Vlade.

Sve se događalo pred parlamentarne izbore koji su održani 11. juna, kada je Abazović sa svojim partijskim kolegama iznio sumnju da je Spajićev Pokret nelegalno finansiran od strane kripto zajednice.

Zbog pisma Do Kwona održana je i vanredna sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Spajić je oštro odbacio Abazovićeve navode i optužio ga za zloupotrebu institucija, te najavio da sa Abazovićevom strankom neće razgovarati o formiranju vladajuće koalicije.

Specijalni tužilac je saslušao Do Kwona povodom pisma u kojem pominje Spajića, ali je Južnokorejac negirao da je bilo koju partiju u Crnoj Gori finansirao pa ni Spajićevu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije