Sud u Beogradu: Mujanović prvostepeno osuđen na deset godina zatvora

8
Anadolija
Sud u Beogradu: Mujanović prvostepeno osuđen na deset godina zatvora
FOTO: Arhiv / Husein Mujanović

Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen je danas pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na kaznu zatvora od deset godina u koju će mu biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Ovo je prvostepena presuda, nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020. godine kojom je Mujanović bio osuđen na deset godina zatvora.

Mujanović se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovečno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije obezbedio minimum uslova za život.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usled čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Tereti se i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji.

Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv.

Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije