Subotičanin istakao zastavu Hrvatske na balkonu i provocirao Srbe na Vaskrs

Radiosarajevo.ba
Subotičanin istakao zastavu Hrvatske na balkonu i provocirao Srbe na Vaskrs
Foto: Subotica.com / Subotičanin provocirao Srbe na Vaskrs

Svaka slučajnost je isključena - uvjereni su Subotičani (I. M. 51 godina) koji su u ponedjeljak s nevjericom dočekali informaciju da je njihov sugrađanin na svom balkonu, na Vaskrs, istaknuo zastavu Republike Hrvatske i puštao nacionalističke pjesme.

Policija je brzo reagirala, skonila zastavu, uhapsila muškarca i protiv njega podnijela krivičnu prijavu, prenosi portal Subotica.

Na sve to orile su se i pjesme kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je poznat po veličanju ustaštva.

Subotičanin provocirao Srbe na Vaskrs - undefined

Foto: Subotica.com: Subotičanin provocirao Srbe na Vaskrs

Neki od komentara na društvenim mrežama su bili kako je u pitanju čista provokacija, na ovaj mnogima sveti dan, zatim da je to klasičan primjer da jedan glupi potez pojedinca može da poruši mostove dobrih međunacionalnih odnosa kakvi se od davnina njeguju u Subotici, gdje je multietičnost najizraženija, a suživot za primjer.

Dok je bilo mnogih koji su bili gnevni, duboko povrijeđeni i uvrijeđeni ovim gestom, bilo je i onih koji su smirivali situaciju, ističući da nepromišljen potez jedne osobe ne bi smio da utječe na ogorčenost prema komšijama Hrvatima, ili bilo kojim drugim nacionalnostima.

Protiv osobe koja je provocirala svoje komšije podnijeta je krivična prijava za izazivanje nacionalne, rasne vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije