SUBNOR Crne Gore: Vlada želi da razgradi državu, ne priznaje genocid u Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
SUBNOR Crne Gore: Vlada želi da razgradi državu, ne priznaje genocid u Srebrenici
Facebook / SUBNOR Crne Gore

Pobjedu na parlamentarnim izborima, mirnu tranziciju vlasti i povoljan demokratski ambijent, opozicija nije iskoristila da se pokaže drugačijom i boljom od prethodnika. Naprotiv, pokazala se gorom, zapravo najgorom, ocijenilo je Predsjedništvo Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova (SUBNOR) i antifašista Crne Gore.

Navode da je Vlada blickrigom na početku i šestomjesečnim štetočinštvom na društvenoj i političkoj sceni Crne Gore, potvrdila da joj je u ime tuđih interesa, cilj razgrađivanje države i potkopavanje njenih temelja.

"Crna Gora – zemlja sa milenijumskom slobodarskom vertikalom i slobodarstom, prvi put u svojoj istoriji ne strijepi “od vražjega kota /neka ga je ka na gori lista / no se boji od zla domaćega”. Ohrabrena oklijevanjem vlasti da sankcioniše višegodišnje djelovanje kleronacionalističkih, neofašističkih, četničkih falangi, osvajanjem vlasti uz zdušnu podršku i kontrolu Srpske pravoslavne crkve, opozicija sve drskije i bezobzirnije demonstrira da može da čini što joj je volja. I čini.

Brzo je sprovela smjenu u generalštabu Vojske Crne Gore,, Upravi policije, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, svim ministarstvima, državnim preduzećima, zdravstvu, obrazovanju i kulturi, ukinula nacionalnu avio-kompaniju, donijela novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, smijenila “nepOdobne” ambasadore i razorila diplomatsku mrežu, najavila dvojno državljanstvo i uvođenje vjeronauke u škole", poručuju iz SUBNOR-a, prenosi Pobjeda.

Kako su naveli, “ekspertska”, apostolska Vlada se tajno zadužuje za oko devesto miliona eura, a njen “patrijarh” traži da se ukine Dan pobjede nad fašizmom i glavnim praznikom proglasi dan kada je pobijedila opozicija.

"Parlamentarna većina odbija da usvoji Zakon o zabrani fašističkih simbola, ne priznaje genocid u Srebrenici, na čelo Odbora za ljudska prava imenuje poslanika koji ne priznaje crnogorsku naciju a pripadnike manjinskih naroda smatra građanima drugog reda, premijer se krsteći poklanja sjenima kralja Nikole i polaže vijenac okićen srpskom zastavom, da ne govorimo o ministarki koja “drži” četiri ministarstva i smjeni rektora i uprave crnogorskog univerziteta, odnosno “zavrtanju slavine” zaslužnim kulturnim radnicima. I napokon o poslaniku “građanske” URE, ljekaru, kandidatu za direktora Kliničkog centra, koji javno reklamira četnički patriotizam i “antifašizam” ni ne pocrvenivši pred činjenicom da ga gledaju i slušaju potomci preko 10.000 od četničke rulje ubijenih crnogorskih Muslimana, staraca, žena i djece", kažu iz SUBNOR-a.

Dodaju da im je jasno dešava u Crnoj Gori i šta je čeka.

"Znamo i šta su naše obaveze i zadaci u odbrani i afirmaciji vrijednosti, etike i tekovina NOB-a. I odlučni smo da ih branimo. I znamo da u tome nijesmo sami i uvjereni smo da ćemo svojim djelovanjem uticati da se svi rodoljubivi ljudi i članovi DPS-a,SD i SDP, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, albanskih partija i Hrvatske građanske partije, objedinjeni oko zajedničke antifašističke, platforme, suprotstave fašizaciji crnogorskog društva, i da ćemo u toj borbi pobijediti i potvrditi da je Crna Gora vječna", navodi se na kraju saopštenja sa sjednice Predsjedništva SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije