Stručnjak iz Civilne zaštite: ‘Ovo su tri stvari koje nikako ne smijete raditi tokom nevremena!‘

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak iz Civilne zaštite: ‘Ovo su tri stvari koje nikako ne smijete raditi tokom nevremena!‘
Foto: Anadolija / Nevrijeme u Zagrebu, ilustracija

Zbog kiše i grmljavinskog nevremena Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatskoj upalio je narandžasti alarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju, a zbog grmljavinskog nevremena i za splitsku regiju. Obilne kiše već su izazvale brojne bujične poplave u slovenskim regijama Koruška i Gorenjska, dok se u vrhunac vodenog vala na zagrebačkom području očekuje noćas.

"Već smo stavili u pripravnost naše operativne snage, danas očekujemo veliki broj poziva građana koji će tražiti pomoć od hitnih službi. Jasno, pod najvećim opterećenjem bit će vatrogasci, a u pripravnosti su i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja. Kako je naš primarni zadatak spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine, apeliramo na građane da budu oprezni, da pozorno prate medije, da se ne izlažu nepotrebnoj opasnosti i da ne zovu hitne službe za svaku sitnicu", kaže Tomislav Marević iz Sektora za pripravnost i koordinaciju u Ravnateljstvu civilne zaštite.

DHMZ je za zagrebačko područje izdao upozorenje zbog opasnosti od snažnih pljuskova i jakog grmljavinskog nevremena, te lokaliziranih poplava.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

"Kada na zagrebačkom području pada velika količina padavina, što se poplava tiče najugroženija su područja grada u podnožju Medvednice, na cijelom potezu od Podsuseda do Dubrave. Brojni podrumi, garaže i podvožnjaci znaju biti poplavljeni", kaže Marević.

Građani bi, kaže, današnje upozorenje DHMZ-a trebali shvatiti vrlo ozbiljno, piše Jutarnji.

"Pozivamo sve građane da nigdje ne srljaju, da ne 'love' oluje i da ne rade selfije. Nadalje, molimo građane da se suzdrže od vožnje automobilima zbog opasnosti od stvaranja bujičnih poplava. Neka ne idu u podrume i garaže, neka svoje automobile prije oluje sklone na neko povišeno mjesto gdje je sigurnije. Građani bi trebali zatvoriti sva vrata, prozore i rolete te biti u zatvorenom sve dok ne prođe nevrijeme. Ako nestane električne energije ne treba paničariti, bitno je da ste na sigurnom. Molimo građane da razvoj događaja prate iz medija i da hitne službe ne zatrpavaju pozivima ako za to stvarno nema potrebe", poručuje Marević iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije