Sloveniji sad prijete poplave, počele pripreme za nevrijeme koje dolazi: Evo kad oluja stiže kod nas

0
Radiosarajevo.ba
Sloveniji sad prijete poplave, počele pripreme za nevrijeme koje dolazi: Evo kad oluja stiže kod nas
Foto: Boško Hrgić / Grmljavinsko nevrijeme 20. jula u Prnjavoru

Slovenci se danas pripremaju za najavljeno nevrijeme. Dok su proteklih dana svjedočili snažnom vjetru i tuči, sad im prijete poplave i dugotrajne i silovite kiše.

"Prema podacima Odjela za meteorološke prognoze Slovenske agencije za okoliš, u četvrtak će od sredine poslijepodneva do subote ujutro lokalno biti mogući jači i dugotrajniji pljuskovi. Oborine će i u subotu biti dosta izražene, ali više neće biti olujne. U nedjelju će ponovno biti pljuskova i nevremena, ali ne tako intenzivnog intenziteta, a količina oborina također će biti manja", upozorava Centar za informiranje (Cors) Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije.

Agencija Arso predviđa da bi danas u 24 sata na sjeverozapadu zemlje moglo pasti od 100 do 125 milimetara kiše, u Primorskoj od 50 do 85, drugdje od 50 do 75. Ništa bolje neće biti ni u petak.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Zbog doista loših prognoza Cors je poslao vanredni informativni bilten, u kojem čak upozorava i na poplave. Poslijepodne ili navečer nad zemlju će se skupiti crni oblaci.

"U noći na petak bujični tokovi i manje rijeke u sjevernoj i centralnoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast rijeka će se u petak tokom dana intenzivirati i proširiti na veći dio zemlje", predviđaju. Nastavljaju: "U početku su vjerojatne bujične poplave i poplave manjih rijeka, u petak tijekom dana i u noći na subotu poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kolpe i šire područje centralne Slovenije."

Očekuje se da će se poplave nastaviti, a ponegdje i pojačati, i u subotu: "Za to će vrijeme područja s jačim pljuskovima biti poplavljena i oborinskim vodama u nekoliko dijelova zemlje."

Danas temperatura do 35 stepeni: Stižu zahlađenje i kiša - objavljeno kad dolaze obilne padavine

Danas temperatura do 35 stepeni: Stižu zahlađenje i kiša - objavljeno kad dolaze obilne padavine

Arso upozorava da su u razdobljima obilnijih oborina mogući poremećaji u prometu i opskrbi električnom energijom, pa tako i pitkom vodom. Nisu isključeni ni odroni. Ako živite u blizini vode, vodite računa o svojoj imovini: "Iz donjih prostorija i podruma uklonite hranu, pokretnine, dokumente, novac i druge dragocjenosti. Isključite dovod struje, plina i vode. Ne pokušavajte prijeći vodotok. Budite oprezni pri konzumiranju vode. Pratite trend vodostaja te meteorološke i hidrološke najave i upozorenja te informacije nadležnih službi i tijela", izvijestili su, pišu 24sata.hr.

A kad stiže nevrijeme u Bosnu i Hercegovinu?

Kako javljaju bh. meteorolozi, u noći na subotu i tokom subote očekuje nas izražena promjena vremena uz padavine u čitavoj zemlji.

Lokalno i nevrijeme praćeno obilnijim padavinama, grmljavinom, pojačanim vjetrom i ledom.

Uz padavine osjetno zahlađenje, vikend uz temperature ispod prosjeka za ovaj period godine.

Detaljnu prognozu čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije