Sloveniji prijeti novo nevrijeme: Pogledajte dramatične trenutke formiranja tornada

1
Radiosarajevo.ba
Sloveniji prijeti novo nevrijeme: Pogledajte dramatične trenutke formiranja tornada
FOTO: Facebook / Vremenska prognoza za Sloveniju

Slovenski meteorolozi potvrdili su u utorak kako je u toj državi zabilježen udar tornada i to nad Ilirskom Bistricom.

"Vidio se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta", javlja Agencija za zaštitu okoliša, a prenosi 24ur.

Na postaji Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu okoliša. Kako su objasnili za 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerojatno je bio i jači.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

U srijedu je portal Neurje.si objasnio kako je došlo do nastanka tornada, a objavili su na svojoj Facebook stranici i prilično dramatičnu snimku formiranja vrtloga.

"Na formiranje tornada utjecali su ekstremni zaokreti vjetra u nižim slojevima atmosfere, što se vidi na snimci koju nam je poslao Grega Mahne. Osim vjetra koji je puhao s jugoistoka, jugozapada i zapada (u višim slojevima), na sam razvoj utjecao je i reljef koji je pridonio razvoju ekstremne pojave", pišu na Neurje.si.

Zabilježen tornado kod Ilirske Bistrice: 'Ne, ovo nisu prizori iz Amerike, ovo je Slovenija večeras'

Zabilježen tornado kod Ilirske Bistrice: 'Ne, ovo nisu prizori iz Amerike, ovo je Slovenija večeras'

Ista Facebook stranica donosi i snimku tornada iz neposredne blizine.

Na nastanek in razvoj tornada včeraj je vplivalo izredno striženje (veering) vetrov v nižjih plasteh ozračja, kot lahko vite tudi na posnetku, ki ga nam je poslal Grega Mahne. Poleg vetrovnega stržena jugovzhodnika, jugozahodnika in zahodnika (po višjih plasteh) je na sam razvoj vplivala tudi orografija oziroma relief, ki je pripomogla k razvoju ekstremnega pojava. Dogodek je trajal kar nekaj minut, smo pa tekom dneva zabeležili kar nekaj poročil o lijakastih oblakih širom Slovenije. Video: Grega Mahne

Posted by Neurje.si on Wednesday, August 2, 2023

Konačno, čini se kako se Sloveniji spremaju nove vremenske neprilike, i to već ove sedmice.

"U četvrtak i petak našim će krajevima i okolicom proći vrlo izrazita hladna fronta koja će sigurno biti intenzivnija od jučerašnje. Sa zapada nad naše krajeve i dalje pristiže vlažan i topao zrak, a sa sjeverozapada hladna zračna masa pa možemo očekivati ​​razvoj olujnog nevremena koje ponegdje može biti jačeg karaktera.

⚡ Iz četrtka na petek bo naše kraje in okolico prešla zelo izrazita hladna fronta, ki bo zagotovo bolj intenzivna, kot...

Posted by Neurje.si on Wednesday, August 2, 2023

Od noći s četvrtka pa do subote ujutro ponegdje će biti više padavina, vodostaji rijeka mogli bi porasti, a na nekim mjestima bujične poplave mogle bi izazvati probleme. Temperature zraka u nastavku sedmice bit će sve samo ne ljetne", javlja Neurje.si.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije