Stručnjaci o Jadranu: Izvana bajkovit, u dubinama veliki otpad svega i svačega

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci o Jadranu: Izvana bajkovit, u dubinama veliki otpad svega i svačega

Jadran kada se gleda s površine je plav, tirkizan, čist...

Međutim, pogled iz dubina, daje drugačiju sliku, nudi more boca, vrećica, automobilskih guma, olupina i bojlera. Svega što bi svoje mjesto trebalo imati na otpadu, a ne u podmorju.

Goran Čolak, najbolji hrvatski i svjetski ronilac na dah, u zanimljivom videu je objasnio kako je mikroplastika - one sitne, male, fine, lebdeće čestice, nastale razgradnjom plastike - ušla u sve pore podmorja.

Situacija je, veli, u Jadranu alarmantna.

"Slika onoga što svakodnevno viđam u Jadranu skroz je drugačija od ljepota koje se prezentiraju na promotivnim fotografijama. To je bajkovit prikaz površine, sa skrivenim problemom u dubinama. Nema točke na kojoj sam na našoj obali zaronio, a da na njoj nisam našao odbačeno smeće.

To su gomile krupnog otpada, plastičnih boca, limenki. Smetište se pruža uzduž cijele naše obale, oko otočja. Svugdje. Ono što najviše zabrinjava je mikroplastika, koja ulazi u sve što se nalazi pod morem. A kada uđu u ribe, školjke, onda ulaze i u nas. Nemam što kriti, dolje je loše. Jako loše. I prijeti nam. Svaki dan je sve gore. Mislim da ne postoji više ni jedan organizam u moru koji mikroplastika nije dotakla", kaže Čolak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, kada se kesica iz trgovačkog centra, ili plastična boca ne baci u za to predviđeni kontejner, već u more, počinje jedna mala tragedija.

Plastici neko vrijeme treba da se razgradi, usitni, dođe do stanja čestica manjih od pet milimetara. Tada ulaze u morske organizme. A onda stižu na naše gradele, u lonce. Onu plastičnu vrećicu koju nismo bacili kako treba, na kraju jedemo. Drugim riječima, sami sebe ubijamo.

"Naletio sam na to tijekom ronjenja na Mljetu. Gnusno je to vidjeti i u tome roniti. Nije utješno, ali mi smo još čisti prema nekim drugim zemljama, a pritom mislim na one iz trećeg svijeta. Na Filipinima, na Baliju, na lokalitetima gdje vlada siromaštvo, od gomila smeća koje pluta ne može se roniti. Ista ta mikroplastika se širi, i opet dolazi kod nas" – veli Čolak, navodeći kako Tihim oceanom pluta mrlja smeća veća od površine Teksasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije