Stravična hronologija krvavog pira u Šibeniku u kojem je stradalo 5 osoba

3
Radiosarajevo.ba
Stravična hronologija krvavog pira u Šibeniku u kojem je stradalo 5 osoba
Foto: 24sata.hr / Ubica i žrtve - Koloper, Danek i Slamić

Mnogima nije jasno šta je preduzetnika Branka Kolopera nagnalo na krvavu kampanju u kojoj je četvoro ljudi izgubilo život, a potom i da presudi sebi. Policija još uvijek sprovodi istragu nakon što je u subotu uveče pronašla tijelo Kolopera na otvorenom prostoru, dva kilometra od Vodica.

Sve je počelo u subotu poslije 13 sati kada je stigla vijest da je na upravnog zdanja Djela u Vodicama pucano na muškarca, javljaju hrvatski mediji.

Čovjek je u njega pucao sa dvadesetak metaka u kratkim rafalima, a žene zaposlene izašle su vičući, ubio našeg šefa, ubio našeg šefa – rekao je očevidac za šibenski portal u subotu, a nedugo zatim i vijest o još tri leša pronađena na drugom kraju Šibenika, u Ražinama, u podrumu bivše pekare Matkol.

Grad je bio pod opsadom policije, dugih cijevi, specijalnih snaga na ulazima i izlazima iz grada. Ubrzo su se proširile vijesti da je rafal iz automatske puške u njegovom mercedesu ubijen, a ispred njegovog tržnog centra Tedi Slamić, šef čitavog trgovinskog lanca Djelo.

Ubrzo se spekulisalo o identitetu žrtava u Ražinama, a postalo je poznato da su to Toni Šparad, direktor Sabirača i Radojka Danek, poznati šibenski stečajni upravnik i gradski vijećnik HDZ-a u sadašnjem Gradskom vijeću. Treća osoba, također upucana iz vatrenog oružja, bio je Mario Danek, njen suprug koji se slučajno zatekao u Ražinama, navodno vozeći suprugu na unaprijed dogovoreni sastanak, podsjeća Jutarnji list.

Prvo se spekulisalo da se napadač bacio sa šibenskog mosta, ali policija je tu vijest demantovala kasno u subotu popodne i obavijestila javnost da MUP dovodi muškarca koji koristi sivi automobil Škoda Karok u vezi sa događaji. Registarski brojevi ŠI-959-HF ”. Pozvali su građane da lokaciju odmah prijave policiji u slučaju da primJete navedeno lično vozilo.

Mnogi Šibenčani su znali da je pomenutu terenca Škoda koristio i preduzetnik Branko Koloper u čijoj je bivšoj zgradi pronađena tri mrtva tijela, a zatim se ostatak priče počeo rasplitati. Koloper je, naime, propao u svom pekarskom i trgovačkom poslu, a njegova firma koju je gradio čitav život i veliki, nedovršeni poslovni objekat na ulazu u Šibenik, koji je preuzeo prije velike krize 2008. godine, otišla je na bubanj.

Radojka Danek bila je stečajni upravnik kompanije koja je imovinu prodala na javnoj licitaciji Trgovačkog suda u Zadru. Toni Sparada, direktor kompanije za sakupljanje sekundarnih sirovina “Sabirač”, kažu upućeni, bio je kupac imovine na aukciji. Navodno su došli na sastanak sa Koloperom, u subotu ujutru je Radojku doveo suprug Mario.

Nezvanične informacije kažu da je Koloper smatrao Slamića odgovornim za propast svoje nekada uspješne kompanije. Kada je “Djelo” otvorilo lance svojih prodavnica, Koloper se dogovorio sa vlasnicima da će imati poslovnu saradnju na takav način da će trgovinski lanac kupovati njegove pekarske proizvode. Cijela priča je dobro prošla, ali onda je došlo do problema i trgovački lanac više nije plaćao dostavu Koloperu. Dug se gomilao, a upućeni kažu da su se tada Koloper i Slamić dogovorili da dug nadoknade brašnom.

Ali, kako prenosi Jutarnji list, na kraju se ispostavilo da je brašno imalo veću cijenu od finalnog pekarskog proizvoda, pa se nakon nekog vremena ispostavilo da je ‘Matkol’ dugovao ‘Djelu’ preko pola miliona kuna. Započela je blokada kompanije, a nakon 120 dana FINA je pokrenula stečaj zbog duga koji se popeo na 831.702 kune.

Nije to bio jedini dug ‘Matkole’ jer je nakon otvaranja stečaja napisano da je Poreznoj upravi, OTP banci, Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zeleni grad itd. Ali čini se da je Koloper smatrao da je “Djelo” odgovorno za početak njegove propasti.

Subota uveče satim je dobio potvrdu da je njegovo beživotno tijelo pronađeno na području između Vodica i Tribunja.

Koloper je pronađen pored automobila, sa njegove desne strane, na udaljenosti od metra i po od vozila. Koloper je presudio sebi hicem iz automatske puške, vjerovatno one iste kojom je počinio ubistva, podsjeća Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije