Strateško partnerstvo Srbije i Kine

Radiosarajevo.ba
Strateško partnerstvo Srbije i Kine

Zvaničnici Srbije predvođeni predsjednikom Borisom Tadićem putuju u petodnevnu posjetu Kini, gdje će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu između dvije zemlje.

U Kinu odlaze i ministri ekonomije i spoljnih poslova, Mlađan Dinkić i Vuk Jeremić, kao i nekoliko privrednika.

Predsjednik Tadić je uoči odlaska izjavio da bi Kina, pored Brisela, Washingtona i Moskve, trebalo da bude četvrti stub spoljne politike Srbije, a dobre političke odnose trebalo bi da prati i ekonomska saradnja.

Vlasti u Beogradu pokušavaju da sklope aranžman po kojem će Kinezi finansirati izgradnju mosta na Dunavu od Zemuna do Borče, pa se očekuje da će kredit i uslovi izgradnje tog mosta biti jedna od glavnih tema predstojećih susreta u Pekingu.

I pored toga što je za Kinu malo tržište, Srbija ima prostora da privuče kineske investitore, kaže za B92 potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

"Mi njima nismo interesantni kao potrošači, jer smo malo tržište. Mi smo njima značajni jer imamo dobre političke odnose sa njima, što može da im omogući učešće u ozbiljnim infrastrukturnim projektima koji nisu tako mali. Možemo i da im poslužimo kao most ka Evropskoj uniji i ka regionu i ka Rusiji", rekao je Vesović.

Kina je četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, iz koje Srbija najviše uvozi komponente za računare, monitore, televizore, tekstilne proizvode i obuću.

U narednom periodu Srbija bi morala da poveća izvoz u Kinu, u koju je nekada najviše izvozila alatne mašine, a sada smrznuto voće, proizvode crne i obojene metalurgije, drvnu građu i farmaceutske proizvode.

Vesović kaže da se zato moraju iskoristiti odnosi Beograda i Pekinga koji su najbolji u posljednjih 20 godina.

"Jedino otvoreno pitanje je pitanje duga koji je nastao prema Kini, ali je to jedino otvoreno pitanje, koje se rješava", rekao je on.

Delegacija Srbije će boraviti u Kini od 20. do 25. avgusta, a osim učešća na investicionom forumu u Pekingu, planirano je da posjete i Šangaj, najveći finansijski centar Kine.

b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije