Strani mediji se raspisali, jadranski biser stavili na crnu listu: ‘Izbjegavajte ovaj hrvatski grad'

3
Radiosarajevo.ba
Strani mediji se raspisali, jadranski biser stavili na crnu listu: ‘Izbjegavajte ovaj hrvatski grad'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba u šetnji Stradunom

Sjećate se onih vijesti iz Češke i Poljske, kad su oni svoje građane upozoravali da ne idu u Hrvatsku pogotovo ne gdje ima planinarenja i hikinga, nakon nebrojenih slučajeva koji su završavali u hrvatskim medijima s naslovima - nestala porodica na luftmadracu, povrijeđeni turisti na Svetom iliji, nestali u brdima, nestali na moru, akcije spašavanja...

Shvatili su tada da ne mogu spriječiti svoje građane da luduju, pa nakon pokušaja blaćenja Hrvatske što nema dovoljno dobar sigurnosni aspekt, odlučili su okrenuti pilu naopako i obratiti se izravno građanima, da se prestanu glupirati, piše Dubrovački vjesnik.

O Britancima na ljetovanju pisalo se i piše se svugdje u svijetu, brojni su, vole potrošiti, partijati do zore, vole se pržiti na suncu i rado izvode vratolomije. Populacija koja je tada punila dubrovačke i hrvatske novinske stupce, pronašla je neke druge ‘meke‘, poput Splita, grčkih otoka ili dijelova Španije i Portugala, a Britanci koji pod svaku cijenu žele vidjeti Dubrovnik, sad imaju problem s nesnosnim gužvama i vide da ‘value for money‘ nije samo koliko je piće, obrok ili ulaznica, nego i da pretjerani broj turista ‘šporkava‘ sliku Dubrovnika otežavajući život lokalnom stanovništvu.

Utvrđen identitet mladića koji se utopio u bazenu   

Utvrđen identitet mladića koji se utopio u bazenu  

A kad lokalaca nema, sve je posvećeno turistima, gubi se i ono što im prodajemo - živi grad u zidinama, miran život, lagani ritam, dolce far niente i Mediteran kakav je nekad bio. Svi su nam slogani u visokoj sezoni počeli padati u vodu. I oni najbrojniji i možda i najomiljeniji ne žele se, kao ni mi domaći, gužvati i da im to bude naglasak odmora, baš kao što je to nama obilježje ljetne sezone. No, možda je sve to rezultat agresivnog britanskog PR-a koji još od Brexita i nakon pandemije nastavlja raditi na ‘Staycationu‘ i inzisitra da Britanci radije ljetuju u svojoj zemlji. Nije nečuveno.

Britanske turiste agencije po medijima su počele upozoravati svoje građane da ne dolaze u Dubrovnik zbog nesnosnih gužvi.

Dubrovnik udvostručio cijene: Posjetitelji plaćaju papreno za par sati parkiranja

Dubrovnik udvostručio cijene: Posjetitelji plaćaju papreno za par sati parkiranja

Na Redditu su upozoreni ovako:

"Kraj jula je vrhunac sezone u Hrvatskoj, pa su gužve nešto što se očekuje. Neko je već spomenuo unutrašnjost Hrvatske kao opciju za odmor bez gužve, i također bih preporučio otići u Zagorje, sjeverni dio zemlje, unutrašnjost Istre koje obiluje simpatičnim selima za posjetiti i male udaljenosti od Krka, te regiju Gorski kotar i Liku, što je planinski dio Hrvatske."

"Posjetili smo dosta mjesta u Hrvatskoj prije nekoliko godina i stvarno je bila velika gužva. I to ne samo u gradovima, ali mjesta poput Plitvičkih jezera su ludilo, također svugdje je jako vruće! Ali  postoji razlog zašto su svi ti ljudi tamo, sve to vrijedi, samo ako možete podnijeti ogromne gužve! - jedna je od brojnih preporuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije