Stoltenberg: Razočarani smo zbog spora između Kosova i Srbije, eskalacija se mora izbjeći

13
Anadolija
Stoltenberg: Razočarani smo zbog spora između Kosova i Srbije, eskalacija se mora izbjeći
Foto: Fena / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Soltenberg je izjavio da je razočaran što nije bilo moguće riješiti spor oko registarskih tablica između Kosova i Srbije.

Soltenberg je razgovorao sa visokim predstavnikom Evropske unije Josepom Borrellom, koji je danas u Briselu posredovao dijalogom.

"Razočarani smo što nije bilo moguće riješiti spor oko registarskih tablica. Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbjeći", poručio je Soltenberg na Twitteru.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Prva informacija iz Brisela: Propao dogovor Srbije i Kosova

Prva informacija iz Brisela: Propao dogovor Srbije i Kosova

Dodao je da NATO-KFOR ostaje na oprezu.

I šef evropske diplomatije Borrell je saopćio da je obavijestio Stoltenberga o "razočaravajućem ishodu današnjeg sastanka na visokom nivou između Beograda i Prištine uz podršku EU-a".

"Eskalacija se mora izbjeći. EU i NATO ostaju koordinisani, takođe na terenu. EULEX Kosovo pažljivo sve prati", napisao je Borrell na Twitteru.

Borrell je prethodno, nakon višesatnih razgovora sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da dogovor nije postignut.

Policija Kosova je saopćila da sutra počinje sa sankcionisanjem novčanom kaznom od 150 eura svih vlasnika vozila koja se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama, koje izdaje MUP Srbije.

Policija je navela da se nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka, kao i sprovođenju odluke Vlade Kosova od 28. oktobra 2022. godine o postupku registracije vozila sa registarskih oznaka “PR”, “KM“, “PZ“, “GL“, “UR“, “PE“ ili “ĐA“ na RKS registarske oznake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije