Stižu velike promjene u EU: Uvode se nova pravila za iznajmljivanje apartmana

1
Radiosarajevo.ba
Stižu velike promjene u EU: Uvode se nova pravila za iznajmljivanje apartmana
Foto: Facebook / Padaju cijene smještaja na Jadranu

Iznajmljivanje apartmana turistima je muka s kojom se bori čitav niz gradova Europe. Apartmana je sve više, stanova i stanovnika sve manje – a konačno i Bruxelles sprema nova pravila.

Najgore je u turističkim odredištima koja i sama nisu osobito velika. Što je najgore, mnogi ti apartmani se iznajmljuju „na crno" tako da nema niti prihoda od poreza.

Tu je i vlada u Madridu shvatila kako se prvo treba isprsiti i platiti 700 tisuća eura za "akcioni plan" grada. Broj kontrolora je povećan s 15 na 20, ali što je još važnije, dobili su i kreditne kartice s kojima se mogu pretvarati da su turisti i knjižiti neki smještaj. Jer jedino tako se često uopće može saznati gdje se točno nalazi taj apartman i tko ga iznajmljuje.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Novina je još jedna: makar je to Španija, radi se i preko vikenda jer su mnogi uopće postavljali svoje oglase na portale tek u subotu – i skidali ih u nedjelju navečer, znajući da službenici ne rade. Toga više nema, kaže povjerenik za turizam Antreu Serra: sad se vodi ozbiljna bitka protiv ilegalnih apartmana.

Nije kriv posrednik!

A to je problem koji muči i velegradove kao što su Pariz, Amsterdam, Rim... Uvode se stroga ograničenja broja apartmana, dozvolu za turističko iznajmljivanje je već gotovo nemoguće dobiti, ali i dalje je sve manje stanova iz kojeg domaćice ujutro odlaze u kupovinu za ručak, a mališani u školu nego naviru turisti sa svojim koferima. Svi registri i propisi vode tek da se mnogo toga odvija mimo bilo kakvih zakona, tako da i italijanska ministrica turizma Daniela Santanche vapi kako "trebamo nekakvu pravu regulaciju", piše Deutsche Welle.

Rapidan rast cijena ljetovanja na hrvatskom primorju, naziru se prvi problemi u broju rezervacija

Rapidan rast cijena ljetovanja na hrvatskom primorju, naziru se prvi problemi u broju rezervacija

Jer problem su i platforme kao što je Airbnb: tamo je u ponudi već na stotine hiljada apartmana diljem Europe, ali kad je Balearsko otočje krenulo i u krivični postupak protiv tog portala što se na njemu nude i ilegalni apartmani, sud je internetski portal oslobodio krivice. Jer on je tek posrednik, krivac je vlasnik apartmana. Na to se u Bruxellesu požalio i balearski ministar turizma Iago Negueruela za kojeg je "neprihvatljivo da platforme kao što je Airbnb nude apartmane koji su ilegalni".

Samo one s dozvolom

Upravo je to put kojem želi krenuti i Europska unija: u svim članicama će se uvesti obaveza registriranja apartmana koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati provjeriti ima li taj apartman i dozvolu da bi ga uopće smjeli postaviti u svoju ponudu. Europska komisija je uvjerena kako će tako "biti znatno manje ilegalnih ponuda", kao i da će tako biti većih mogućnosti nadležnim službama ublažiti štetne posljedice takvih kratkoročnih iznajmljivanja stanova".

Ilustracija
Foto: Adriatic.hr: Ilustracija

Ova europska uredba bi mogla stupiti na snagu već sljedeće godine, a to jedva čekaju u mnogim gradovima Europe: Janet Sanz iz Barcelone vjeruje kako je to "prvi korak u pravom smjeru", a traži još stroža pravila za internetske portale koji nude apartmane. I u Berlinu jedva čekaju novu europsku uredbu: sekretar za europske integracije ovog grada-pokrajine Gerry Woop misli da je već i ova uredba "praktična" i kako će im pomoći u boljem nadzoru i kažnjavanju prijestupnika.

Kad je riječ o sankcijama, to je na nacionalnim vladama da nešto učine – ako to doista žele. Vratimo se na Mallorcu i njihovom "akcijskom planu": u prva tri mjeseca je provjereno 337 slučaja izdavanja apartmana, a u 45 slučaja je započet postupak i naplate novčane kazne. A to je na Mallorci loša vijest za vlasnika takvog ilegalnog apartmana: predviđena je globa u iznosu od 40.000 pa sve do 400.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije