Stižu velike promjene nakon uvođenja eura u Hrvatskoj: Ovo je sve što morate znati

0
Radiosarajevo.ba
Stižu velike promjene nakon uvođenja eura u Hrvatskoj: Ovo je sve što morate znati
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kuna s prvim danom 2023. godine odlazi u povijest, a dio svakodnevnice u Hrvatskoj postat će upravo euro.

Promjena je to na koju će se trebati naviknuti građani, jednako kao što će morati financijski sistem i država. Prilagođavanje je već počelo utvrđivanjem fiksnog tečaja konverzije kune u euro, koji iznosi 7,53450 kuna, a zatim i dvojnim iskazivanjem cijena na većini mjesta gdje se nude robe i usluge.

Dvojno iskazivanje cijena koje bi trebalo onemogućiti moguće prevare će biti obvezno od 5. septembra.

Kriminal | Optužen Ibrahim Hadžibajrić: Ovo su detalji optužnice. Oduzima se 1,6 miliona KM

Kriminal | Optužen Ibrahim Hadžibajrić: Ovo su detalji optužnice. Oduzima se 1,6 miliona KM

Euro nastavlja pad: Da li je ugrožena stabilnost konvertibilne marke

Euro nastavlja pad: Da li je ugrožena stabilnost konvertibilne marke

S obzirom na to da je većina građana naviknuta na kartično plaćanje, očekuje se kako u tom pogledu ne bi trebalo biti većih problema jer će se iznosi na bankovnim računima građana automatski 'prebaciti' iz kuna u eure u trenutku prelaska na novu valutu.

Nekim građanima bi problem bi moglo predstavljati podizanje gotovine na bankomatima. Net.hr napravio je kratki pregled što građani mogu očekivati kad je riječ o dizanju gotovine s bankomata.

1. Koliki će biti najmanji iznos za podizanje na bankomatima?

Najmanji iznos koji se može podići na bankomatima u Hrvatskoj je 100 kuna. Na bankomatima većine banaka koje posluju u Hrvatskoj najmanji iznos će biti 10 eura.

2. Koliki će biti najveći apoen koji će se moći podići na bankomatima?

Iako će 10 eura biti najmanji apoen, a time i iznos koji će biti moguće podići na bankomatu, najveći apoen (ne i iznos) bit će 50 eura. Ukoliko poželite dignuti 100 eura, u tom slučaju dobit ćete dvije novčanice od 50 eura ili neku drugu kombinaciju koja zbrojem daje taj iznos.

Šta za BiH znači uvođenje eura u Hrvatskoj: Hoće li rasti cijene?

Šta za BiH znači uvođenje eura u Hrvatskoj: Hoće li rasti cijene?

Kada 1. januara 2023. godine bude uveden euro, na bankomatima će biti raspoloživi apoeni od 10, 20 i 50 eura.

3. Kada će biti moguće podići eure na bankomatima?

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kazao je na sjednici Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura, održanoj 21. januara, kako će se na svim bankomatima, nezavisno o tome čijoj banci pripadaju, euri moći isplatiti bez posebne naknade između 15. decembra i 15. januara.

4. Do kada će na bankomatima biti moguće podizati kune?

Nakon uvođenja eura 1. januara 2023. godine, s kunama će se još moći plaćati sve do ponoći 14. januara 2023. godine, ali ostatak će se dobivati u eurima. Slično je i što se tiče bankomata.  

"Dio bankomata će do 31. decembra, a pogotovo za vrijeme božićnog šopinga, biti opskrbljen kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1. januara, ali će dio ostati s kunama. Od 15. januara očekujemo da svi bankomati imaju euro", kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić na sjednici Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura.

Hrvatska službeno prelazi na euro od 2023. godine

Hrvatska službeno prelazi na euro od 2023. godine

5. Podizanje eura bez nakande za klijente drugih banaka, prvih mjesec dana

Prijelazno razdoblje tokom kojeg se neće naplaćivati naknade za korištenje bankomata klijentima drugih banaka će trajati trideset dana i to od od 15. decembra do 15. januara. Tada ćete moći bez naknade podizati eure na svim bankomatima u Hrvatskoj, a ne samo na bankomatima banke čiji ste klijent i u kojoj imate račun.

6. Dvojno iskazivanje iznosa na bankomatima već je počelo

Na svim bankomatima u Hrvatskoj već se dvojno iskazuju iznosi za isplatu, a uz iznos u kunama naveden je i ekvivalentni iznos u eurima. Ovako to izgleda: "100 HRK - 13,27 EUR; 200 HRK - 26,54 EUR, 300 HRK -39,82 EUR, 500 HRK - 66,36 EUR, 1000 HRK - 132,72 EUR, 2000 HRK - 265,45 EUR", piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije