Hrvatska počela proizvodnju prvih eurokovanica

0
AA
Hrvatska počela proizvodnju prvih eurokovanica
FOTO: AA / Nove kovanice

U kovnici novca u Svetoj Nedelji pored Zagreba, glavnog grada Hrvatske, svečano je obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica, javlja AA.

Nakon što je prošle sedmice Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. januara 2023, proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Prilikom posjeta kovanici novca, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako je početak proizvodnje eurokovanica jedna od niza logističkih radnji koje je potrebno poduzeti uoči službenog pristupanja Hrvatske u Eurozonu, koje će se realizirati s 1. januarom 2023.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Šta piše u noti hrvatskog ministarstva kojom se zabranjuje dolazak Vučića u Jasenovac?

Šta piše u noti hrvatskog ministarstva kojom se zabranjuje dolazak Vučića u Jasenovac?

"Smatramo da smo cijeli proces uvođenja eura u proteklih pet godina vodili sustavno s jasnim političkim ciljem dublje integracije. Hrvatska kao visokoeurizirana ekonomija ide u samo središte funkcioniranja europske politike", poručio je Plenković i dodao:

"Hrvatska kovnica novca osnovana je 1993. godine, kao Hrvatski novčarski zavod te je bila jedan od važnih stupova izgradnje nacionalnog identiteta. Danas, gotovo 30 godina od svog osnutka, Hrvatska kovnica novca će kovati hrvatske eurokovanice i na taj način, uz promociju hrvatskih simbola u cijeloj Europi, sudjelovati u povijesnom procesu u kojem Hrvatska ulazi u klub najrazvijenijih država članica Europske unije, na korist naših građana i gospodarstva."

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je kako će Hrvatska kovnica novca nastaviti raditi u tri smjene kako bi se do kraja ove godine otkovalo 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica.

Plan je na tržište pustiti oko 3.700 tona kovanica, uz 350 miliona novčanica eura, što bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenom kune.

"Uvođenje eura, uz sve svoje aspekte, velik je i logistički pothvat čijim se uspješnim provođenjem osigurava opskrba gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav i mogu ustvrditi da je to jedan od trenutno logistički najsloženijih projekata u Hrvatskoj”, izjavio je Vujčić.

Podloga na svim kovanicama hrvatskog eura je šahovnica, na kovanici od dva eura nalazi se karta Hrvatske, na jednom euru je hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 eurocenti nalazi se naučnik Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu su glagoljička slova „HR”, dok na obodu 2 eura je natpis „O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije