Stigla odluka iz Europskog suda: Odbijena tužba Zdravka Mamića protiv Republike Hrvatske

1
Radiosarajevo.ba
Stigla odluka iz Europskog suda: Odbijena tužba Zdravka Mamića protiv Republike Hrvatske
Foto: Fena / Zdravko Mamić

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je odbio tužbu Zdravka i Zorana Mamića protiv Republike Hrvatske, podnesenu zbog povrede prava na pravedno suđenje u postupku u kojem im se sudilo zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.

Republika Hrvatska morala se očitovati na pitanje Europskog suda za ljudska prava je li Mamić imao pravedno suđenje s obzirom na poznatu činjenicu da je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku sudac Darko Krušlin dobio od njega vrijedan sat kao mito.

Uz Mamiće, Sudu u Strasborugu tužbu je podnio i poreznik Milan Pernar, koji je u međuvremenu preminuo.

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Europski sud za ljudska prava ustvrdio je da su braća Mamić sami pokušali utjecati na pravosuđe te smatra da se zato ne treba raspravljati o mogućoj pristranosti i neobjektivnosti sudaca koji su vodili postupak.

"Iako se ponašanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva (Zoran i Zdravko Mamić) koje je predstavljalo zlouporabu izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su priopćene Vladi tužene države (vidi stavke 75.-78. gore), Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipuliranje i ozbiljno ometanje pravosudnog sistema te iskorištavanje sistema zaštite ljudskih prava prema Konvenciji radi stjecanja koristi od vlastitog ponašanja koje podrazumijeva zlouporabu na domaćoj razini (vidi stavke 138.-139. gore), treba imati posljedice na prihvatljivost njihovih cjelokupnih zahtjeva (usp. Safaryan protiv Armenije (odl.), br. 16346/10, §§ 20-21 i 30, 14. siječnja 2020.)”, navodi se u jednoj od stavci odluke europskog suda.

Dan D za Zdravka Mamića: Europski sud za ljudska prava danas objavljuje odluku o njegovoj tužbi

Dan D za Zdravka Mamića: Europski sud za ljudska prava danas objavljuje odluku o njegovoj tužbi

Ustavni sud RH ranije je odbio Mamićevu tužbu, uz obrazloženje da se nije mogao može žaliti na pristranost suda kad je sam podmitio suce, a sve je prijavio tek nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda.

U martu 2021. godine Vrhovni sud potvrdio je presudu na šest i pol godina zatvora bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću te njegovom bratu Zoranu skratio kaznu na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

"U opsežnom kaznenom predmetu VSRH potvrdio osudu 4 optuženika za koruptivni porezni nadzor i izvlačenje novca iz nogometnog kluba. Oduzeta je imovinska korist preko 80 miliona kuna (20 miliona KM). Svi osuđeni na kazne zatvora, jedan optuženik u bijegu od objave presude", objavio je tada Vrhovni sud.

Zdravku Mamiću potvrđena je kazna od 6 godina i šest mjeseci, a njegovom bratu Zoranu sa 4 godine i 11 mjeseci snižena je na 4 godine i 8 mjeseci, piše Nacional.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije