Dan D za Zdravka Mamića: Europski sud za ljudska prava danas objavljuje odluku o njegovoj tužbi

3
Radiosarajevo.ba
Dan D za Zdravka Mamića: Europski sud za ljudska prava danas objavljuje odluku o njegovoj tužbi
Foto: Screenshot / Zdravko Mamić

Odlučujući je dan za braću Zdravka i Zorana Mamića. Danas će Europski sud za ljudska prava objaviti odluku o tužbi Mamića i ostalih protiv Republike Hrvatske.

Riječ je o prvom procesu za izvlačenje novca iz Građanskog nogometnog kluba Dinamo Zagreb. Podsjetimo, braća Mamić i poreznik Milan Pernar pravomoćno su proglašeni krivima i dobili su zatvorske kazne. Samo je Pernar bio u zatvoru, ali je bio teško bolestan, pa su ga ranije pustili na slobodu, a on je lani preminuo.

Osuđen je i Damir Vrbanović. On je u junu dobio presudu županijskog suda, nju je potvrdio i Vrhovni sud tri godine kasnije (2021. godine). Ipak, Vrbanović podnosi ustavnu službu nakon što je izbila afera o podmićivanju sudaca, pa je presuda protiv njega ukinuta, a proces je vraćen na novo suđenje koje se još čeka.

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

Odluka iz Strasbourga može preokrenuti cijeli slučaj jer ako prihvate Mamićevu tužbu i to da su mu povrijeđena ljudska prava zbog izvlačenja novca, presuda će pasti i slučaj ide na novo suđenje.

"U slučaju da sud utvrdi povredu ljudskih prava Zdravka Mamića, to za sobom povlači obnovu kaznenog postupka u kojem je došlo do povrede njegovih prava što znači da bi došlo do ponovljenog suđenja u tom kaznenom postupku. Duboko vjerujemo da će do toga i doći jer je notorno da Zdravko Mamić nije imao pravedno suđenje", rekao je za Večernji.hr Mamićev odvjetnik Filip Glavaš, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije