Stefanović: Srbija je jako dobro razumjela poruke Bakira Izetbegovića

E. H.
Stefanović: Srbija je jako dobro razumjela poruke Bakira Izetbegovića
EPA / Nebojša Stefanović
Na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića danas je u Beogradu održan sastanak Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije, čiji članovi su najviše razgovarali o izjavi Bakira Izetbegovića, koja je izazvala buru komentara u javnosti.

Nakon sjednice javnosti se obratio Nebojša Stefanović ministar za unutrašnje poslove Srbije, koji je pojasnio teme današnjeg sastanka, te je istaknuo kako je predstavljena analiza sigurnosne situacije u regiji, s posebnim osvrtom na ono što se dešava na Kosovu i Metohiji.

Ipak, najvažnija tema sastanka bila je izjava Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koji je izjavio kako bi BiH trebala priznati Kosovo.

"Uradili smo analizu sigurnosne situacije u našoj regiji i svih izazova u okolnim zemljama. Predložili smo neke mjere i mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju i pojačamo pratimo sve izjave i prijetnje koje mogu ugroziti mir u regiji". istaknuo je Stefanović.

Dodao je da Srbiju u narednom periodu očekuju važne posjete, među kojima je i ona iz Sarajeva, što će dodatno doprinijeti naporima Srbije za mir u regiji, koji žele trajno uspostaviti. Ipak, istaknuo je da će Srbija vjerovatno spremiti posebnu strategiju zbog izjava pojedinih političara.

"Mi smo analizirali sve ono što je Bakir Izetbegović rekao i jedino što vam mogu sada reći jeste da je naša zemlja jako dobro razumjela njegove poruke. U okviru naših nadležnosti, uvest će dodatne mjere radi stabilnosti naše zemlje. Izjave Izetbegovića pokazuju jasne namjere jednog od nosioca vlasti u BiH, ali mi ćemo se truditi da pronađemo zajednički jezik sa svima, iako njegove izjave nismo shvatili kao dobrosusjedske i dobre za Srbiju", dodao je Stefanović.

Najzad on je istaknuo da će nastaviti poštivati politiku svih zemalja u regiji, radi stabilnosti, ali i da će se ponašati taktično kada je riječ o izjavama koje ugrožavaju Srbiju.

"Izjave koje su došle direktno su uperene protiv interesa Srbije i to ne možemo gledati blagonaklono. On jasno kaže da su njegova nadanja da će Kosovo biti nezavisno. Vi kada šaljete političke poruke kojima susjednoj zemlji želite zlo, onda narušavate stabilnost u regiji", zaključio je Stefanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije