Hrvatska / Stavio je psu petardu u anus: Mučio se danima pa uginuo

04. 01. 2020. u 17:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 382

Nepoznati počinitelj iz okolice Osijeka nanio je smrtonosne povrede psu Kiri dva dana prije kraja prošle godine, po svemu sudeći, umetnuvši mu u analni otvor petardu.

Kiro se mučio danima pokušavajući ostati na životu, ali uprkos velikoj volji za životom i trudu veterinara, uginuo je, javljaju iz udruge Prijatelji životinja.

Za okrutnim počiniteljem još se traga.

Kirina četverodnevna agonija samo je jedna u nizu mnogobrojnih posljedica upotrebe eksplozivnih sredstava F2 i F3 kategorije bilo da su uzrokovane opasnom pa i smrtonosnom bukom bilo da su posljedica iživljavanja kao u ovom slučaju i slučaju psa Mede kojemu je prije nekoliko godina bačena petarda raznijela njušku.

Prijatelji životinja mole građane da prijavljuju sve slučajeve mučenja, zlostavljanja i zanemarivanja životinja. Ovaj slučaj podliježe Kaznenom zakonu i počinitelju prijeti godinu dana zatvora te je svaka informacija bitna.

S obzirom na to da se petarde u Hrvatskoj upravo zbog zakonske dozvole i silne reklame prodaju u desecima tona nije čudo da pojedinci doslovno osmišljavaju na koji sve način će svojih stotinu petardi upotrijebiti pa im nažalost na pamet dolaze i nevjerojatno okrutne ideje.

Za mnoge životinje koje su stradale od infarkta izazvanog petardama ili su prestravljene bukom poginule pod kotačima automobila nema zakonske zaštite. Prijatelji životinja tvrde da zaštita ljudi i životinja leži upravo u vraćanju zakonske zabrane uporabe petardi. Naime, udruga Prijatelji životinja uz podršku brojnih državnih i lokalnih institucija, drugih udruga i velike većine građana traži da petarde odnosno eksplozivna sredstva F2 i F3 kategorije budu zabranjena i od 27. decembra do 1. januara kao što su opravdano zabranjena tokom godine, odnosno, da se zakonska odredba vrati u stanje prije očitog pogodovanja profitu uvoznika pirotehnike na štetu općeg dobra, prenosi 24sata.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA