State Department uputio ozbiljno upozorenje za Srbiju: 'Hitno istražite nepravilnosti na izborima!'

5
Radiosarajevo.ba
State Department uputio ozbiljno upozorenje za Srbiju: 'Hitno istražite nepravilnosti na izborima!'
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Američki State Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima, posmatračima i izbornim zvaničnicima "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih učesnika da prihvate izbornu volju.

"Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu", navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu koji su u nedelju postali nasilni.

U saopštenju se ponovo pozdravljaju "preliminarni zaključci OEBS ODIHR izborne posmatračke misije da su izbori 17. decembra ponudili biračima izbor političkih alternativa".

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

"Sa zabrinutošću konstatujemo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa, te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uslove. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko sarađuje sa OEBS-om na rješavanju ovih zabrinutosti".

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, "koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za posmatranje izbora", trebalo da budu istražene.

"Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditovane posmatrače je neprihvatljivo. Stranke treba da prijave incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i od spremnosti svih stranaka, bilo da pobeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju", zaključuje se u odgovoru State Departmenta.

Najveća opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" je poslije parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra optužila vlast i Srpsku naprednu stranku za krađu i pozvala pristalice na proteste.

Prvih šest dana, protesti u Beogradu su bili mirni, ali je u nedelju 24. decembra došlo do incidenata. Osam policajaca je povrijeđeno, a 38 osoba privedeno tokom nedeljnog protesta.

Demonstranti su polomili prozore i stakla na glavnom ulazu u gradsku kuću, prije nego što je policija upotrijebila biber sprej da ih rastjera oko 22 sata. Opozicioni lideri tvrde da su incidente ubacili "provokatori i navijači" koji su došli na protest.

Domaći i međunarodni posmatrači izvjestili su o neregularnostima tokom izbornog procesa, poput kupovine glasova i dovođenja glasača sa strane da glasaju na lokalnim izborima.

Vlast sve optužbe odbacuje kao "laži" i tvrdi da su ovi izbori bili "najčistiji do sada", kao i da opozicije želi da ruši ustavni poredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije