SAD / State Department: Srbija i Kosovo se moraju vratiti za pregovarački stol

22. 06. 2019. u 13:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Američka administracija pozvala je Srbiju i Kosovo da „uklone zapreke, izbjegnu provokacije i vrate se pregovorima“, objavio je Glas Amerike (VOA) pozivajući se na pisanu izjavu State Departmenta (SD) nakon potvrde o otkazivanju summita dužnosnika Prištine i Beograda zakazanog za 1. jula u Parizu.

Sjedinjene Američke Države nastavljaju podupirati dijalog u kojem posreduje Europska unija i normaliziranje odnosa Srbije i Kosova, prenosi Hina navode State Departmenta.

Otkazivanje sastanka zvaničnika Srbije i Kosova koje su francuski predsjednik Emanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel namjeravali okupit u Parizu poslije nedavnog neuspjelog summita u Berlinu u petak je za Deutsche Welle potvrdila njemačka vlada te i ured francuskog predsjednika.

„Beograd i Priština moraju ukloniti prepreke, izbjeći provokacije i vratiti se pregovorima“, navodi State Department i dodaje „mi smo spremni saslušati i pomoći objema stranama i Europskoj uniji kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi suglasni“.

Senator Ron Johnson, predsjedajući pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu saradnju u senatskom Odboru za vanjske poslove, u pisanoj izjavi za VOA navodi da je „razočaran što summit u Parizu možda neće biti održan“.

„Postizanje dogovora čim prije pridonijet će stabilnosti Srbije, Kosova i cijele regije. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti raditi na postizanju dogovora“, ocijenio je senator Johnson.

Beogradski mediji prenose u subotu da je profesor na Univerzitetu „John Hokins“ Edvard Joseph ocijenio kako je sad pravi trenutak da se SAD ozbiljnije uključe u pregovore Beograda i Prištine, ali da to ne znači i automatsko uključivanje Rusije.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Euroaziju Mathew Palmer rekao je nedavno za VOA u povodu posjete Balkanu da je SAD partner EU-a u dijalogu (Prištine i Beograda).

Palmer je tada pozvao Beograd i Prištinu da hitno nastave dijalog, podsjeća VOA.

Prije nego su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federicke Mogherini, poručila je u petak u kosovskim medijima da se Priština i Beograd moraju čim prije vratiti za pregovarački stol i postići sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

„To bi bio najbolji način da se cijeloj regiji jamči korist od pomirenja, to je korisno za regionalnu integraciju i ekonomski razvoj“, rekla je Kocijančič za portal Koha.net.

Ona ističe da i države članice EU, ali i Sjedinjene Države, pozivaju vladu Kosova da suspendira pristojbe na robu iz Srbije.

KOMENTARI (1)