Vučić zbog kosovskih sportista nije prisustvovao otvaranju Evropskih igara

Radiosarajevo.ba
Vučić zbog kosovskih sportista nije prisustvovao otvaranju Evropskih igara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da nije prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku zbog učešća Kosova, prenosi Srna.

Vučić je rekao novinarima u Minsku da je bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku bilo teško što on nije prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara, ali da je morao da postupi kao predsjednik Srbije.

„Ljudi su vodili o nama računa na svaki način. Žao mi je ako sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora“, rekao je Vučić i dodao da je Lukašenko bio toliko fer i da je vodio računa da „nema nikakvog Kosova gdje god inspekcija Olimpijskog komiteta nije prošla“.

On je dodao da bjeloruski domaćini nisu dali predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju da uđe u glavnu ložu.

Govoreći o odlaganju sastanka Beograda i Prištine u Parizu, Vučić je rekao da nije sretan zbog toga i da Amerika želi glavnu ulogu.

Vučić je istakao da je za Srbiju nemoguće da su svi koji žele da imaju glavnu ulogu da oni koji su priznali nezavisnost Kosovo.

„Nije ovo poraz Francuske i Nemačke, kako mnogi govore u svetu. Ovo je teška situacija za sve nas, teška za Srbiju“, rekao je on.

Vučić je naveo da se Albanci nadaju čudima, ali da toga u politici nema.

„Mogu da dovedu koliko god Amerikanaca, ali džaba im to. Nadam se da ćemo u međuvremenu izbegavati tenzije“, rekao je Vučić.

On kaže da to što Ramuš Haradinaj vodi hajku protiv Srba i govori da su „protiv države Kosovo“, govori o njihovoj nervozi, kao i licitiranje imenima Srba koji im se suprotstavljaju i „stavljanju meta na njihovu glavu“.

„Pa svi su protiv države Kosovo, samo što neki smeju da kažu, neki ne. Albanci znaju da Srbija danas živi svoje najbolje vreme i oni znaju da se nama žuri da razvijemo našu zemlju, a za sve je to potrebna stabilnost. Da, nama se žuri, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju“, rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije